07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Tam Kanunsuzluk Koşulları Oluşmamıştır”
“Tam Kanunsuzluk Koşulları Oluşmamıştır”

“Tam Kanunsuzluk Koşulları Oluşmamıştır”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP’nin ‘mühürsüz pusula’ nedeniyle yaptığı itiraz başvurusunun reddine dair gerekçesini açıkladı.

“Tam Kanunsuzluk Koşulları Oluşmamıştır”

Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan Anayasa referandumunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve CHP YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu’nun itirazlarına ilişkin ret kararının gerekçesini açıkladı. YSK mühürsüz oyların geçerli sayılması kararının önceki seçimler de verildiğini gerekçe gösterdi. YSK’den yapılan açıklamada, “Tam kanunsuzluk oluşmamıştır” denildi. YSK’nin gerekçeli kararında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Mühürsüz oy pusulaları önceki seçimlerde de kullanılmıştı”

YSK’nin, AKP YSK Temsilcisi Recep Özel’in itirazı üzerine mühürsüz oy pusulalarını geçerli saydığı skandal kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Geçmiş yıllarda benzer kararların Yüksek Kurul tarafından alındığıdır” denildi. YSK’nin bu kararı sandık sonucu çıkmadan verildiği vurgusu da öne çıktı.

CHP’nin iddiaları soyut sayıldı

YSK, “Başvuru dilekçesinde yer alan düzensizliğin önlenemediğine ilişkin iddiaların, nerede, ne zaman, ne şekilde ve genel olarak gerçekleştiğine ilişkin somut bilgi ve belge sunulamadığından soyut nitelikteki bu iddialar seçimin neticesine müessir olay ve hal olarak görülmemiştir” dedi.

“EVET” mührü kullanılmasına ilişkin açıklama

CHP’nin “TERCİH” mührü yerine “EVET” mührünün dağıtılması ve seçmenin iradesini etkileyebileceğine ilişkin itirazına gerekçeli kararda, “Oylamada kullanılan “EVET” mührü seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olup, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olması seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görülmediğinden, “EVET” mührüyle mühürlenmiş oy pusulalarının da geçerli sayılması kararı verilmiştir” yanıtı verildi.