07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Rutte Henüz Benden Kurtulamadı”
“Rutte Henüz Benden Kurtulamadı”

“Rutte Henüz Benden Kurtulamadı”

Hollanda seçimini yaptı…İlk sandık çıkış bilgilerine göre, Başbakan Rutte’nin partisi VVD, parlamentodaki sandalyelerden 31’ini kazanarak, koalisyon hükümetinde birinci parti oldu.

André Rouvoet başkanlığındaki Hristiyan Demokratik Partisi de parlamentoda çoğunluk elde etti. İslam karşıtı söylemleriyle tanınan ırkçı Geert Wilders‘ın Özgürlük Partisi (PVV) parlamentodaki 150 sandalyeden 19’unu kazandı. Sol Yeşiller ise oylarını yüzde 250 artırarak 16 sandalye kazandı.

Wilders sandık çıkış anket sonuçlarının açıklanmasından sonra Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Aşırı sağcı siyasetçi “Rutte henüz benden kurtulamadı” dedi.

wilders

Seçimin kaybedeni İşçi Partisi

Başbakan Rutte’nin koalisyon ortağı İşçi Partisi (PvdA) ise büyük bir hezimet yaşadı. Tahminlere göre sosyal demokratlar 38 olan sandalye sayısını 9’a düşürdü. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında partinin sandalye sayısında düşüş bekleniyordu ancak bu şiddette olacağı tahmin edilmiyordu.

Ipsos’un sandık çıkış anketine göre Hristiyan Demokrat Çağrı (CDA) sandalye sayısını 13’ten 19’a çıkarttı; sol liberal çizgideki Demokratlar 66 (D66) ise 12 olan milletvekili sayısını 19’a yükseltti. Her iki parti de böylece adlarını seçimin kazananları arasına yazdırmış oldu.

Koalisyon gerekiyor

Hollanda’da, partileri siyasi uzlaşmaya zorlamak amacıyla koalisyon hükümetlerinin kurulması teşvik ediliyor.Yeni hükümetin kurulması için koalisyona dahil olan partilerin toplamda en az 76 sandalyeye ulaşması gerekiyor.