07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Putin Suçlu da ABD Masum mu?”
“Putin Suçlu da ABD Masum mu?”

“Putin Suçlu da ABD Masum mu?”

Fox News’de katıldığı programda IŞİD’le savaşa yardım ederse Rusya ile iyi geçinmeyi savunan Trump, ‘ama Putin bir katil’ itirazına beklenmedik bir tepki gösterdi. Trump, ’O suçlu da ABD masum mu’ yanıtını verdi.

Rusya’yla yakınlaşma ama mütefikleri Çin ve İran’la ihtilaf politikası güden ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “katil” denilmesine alışılmadık bir tepki gösterdi. Fox News kanalına çıkan Trump ile gazeteci Bill O’Reilly arasındaki diyalog şöyle;

-Putin’e saygı duyuyor musunuz?

– Saygı duyuyorum fakat…

-Neden duyuyuyorsunuz?

– Açıkçası pek çok kişiye saygı duyarım ama bu onlarla iyi anlaşacağım anlamına gelmez. O da kendi ülkesinin lideri. Ben Rusya ile iyi geçinmenin geçinmemekten daha iyi olduğunu söylüyorum. Ve Rusya, IŞİD’e karşı savaşta ki bu büyük bir savaştır ve tüm dünyada İslami terörizmle savaşta bize yardım ederse bu iyi bir şeydir. Onunla iyi anlaşacak mıyım? Bu konuda hiçbir fikrim yok.

-Ama o bir katil. Putin bir katil.

-Ortalıkta pek çok katil var. Bizde de çok katil var. Ne sanıyorsunuz, bizim ülkemizin çok masum olduğunu mu?

Seçimi halkoyuyla değil de seçici delege oyuyla kazanmış Trump’ın milyonlarca kişinin yasadışı oy kullandığı iddialarında da ısrar ettiği röportajın tamamı dün Super Bowl öncesinden başlayarak üç gece boyunca yayımlanacak. Trump, Putin’le ilk telefon konuşmasını önceki cumartesi yapmış ve iki lider “kişisel düzeyde düzenli temas halinde” kalmak konusunda anlaşmıştı.

Putin ne istiyor?

Rusya’nın önde gelen dış politika uzmanı Vladislav Inozemtsev, Trump’ın Putin’e olası teklifine dair öngörülerini The Independent için yazdı. “Çin’i hedef alan Trump’ın, Putin’e, Doğu’ya sırtını dönmesi karşılığı Batı’nın dostluğunu yeniden kazanmasını önerebileceğini” söyleyen Inozemtsev, Putin’in isteklerini söyle sıraladı;

-NATO’nun genişlemesinin durması, Ukrayna ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinin Rusya’nın nüfuzunda kalması,

-Batı’nın yaptırımlarının kalkması, Kırım’ın Rus toprağı olarak tanınması,

-Şam’da Esad’ın iktidarda kalması…

Trump’ın bunların karşılığında Çin’i feda etmesi teklifini Putin’in reddetmesinin zor olacağına, ama iki ülke arasında oluşacak çatlağın hem Rusya hem de Çin’i zayıflatarak ABD’nin elini güçlendireceğine dikkat çekti.