07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Polisler Tekrar Yargılanacak
Polisler Tekrar Yargılanacak

Polisler Tekrar Yargılanacak

Anayasa Mahkemesi, Gezi Direnişi’nde gaz fişeği ile yaralanan Selçuk Yıldız’ın bireysel başvurusunu haklı buldu. “Gaz fişeğinin kötü muamele olduğuna” kararar veren AYM,  “elinde gaz fişeği teçhizatı ve görüntü kaydı bulunmadığını” iddia eden İstanbul Valiliği’ni ve valiliği destekleyen mahkemeyi de haksız buldu.

AYM Gezi’deki suçu gördü: Polisler tekrar yargılanacak

Anayasa Mahkemesi, Gezi Direnişi sırasında gaz fişeği ile yaralanan Selçuk Yıldız’ı haklı, elinde gaz fişeği teçhizatı ve görüntü kaydı bulunmadığını iddia eden İstanbul Valiliği’ni ve valilik kararını inceleyen mahkemeyi haksız buldu. Yüksek Mahkeme, valiliğin polisler hakkında soruşturmaya izin verilmemesi kararına yapılan itirazın, “makul bir özenle yürütülmediğine, olayın aydınlatılmasını zorlaştırdığına böylece kötü muamele yasağının ihlal edildiğini belirleyerek polislerin yeniden yargılanmasına hükmetti.

Gezi direnişinde yakın mesafeden gaz fişeği ile vurulmuştu

Selçuk Yıldız, 3 Haziran 2013’te Sancaktepe Belediye binasının önünde polis tarafından atılan gaz fişeğinin gözüne isabet etmesi sonucu yaralandı. Yıldız’ın burnunda kırık, sol gözünde görme keskinliğinde azalma tespit edildi, ameliyat oldu. Yıldız, çok yakın mesafeden kasıtlı olarak kendisinin hedef alındığı iddiası ile polislerden şikâyetçi oldu. Savcılık İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden olaylara ilişkin kamera görüntülerini istedi. Emniyet, kayıtların saklanma süresinin aşıldığını, görüntülere ulaşılamadığını bildirdi. Bunun üzerine savcılık, İstanbul Valiliği’nden polisler hakkında soruşturma açmak için izin istedi. Valilik, olayla ilgili ön incelemesinde “gaz bombası atan teçhizatın envanterlerinde olmadığı, bu teçhizatı kullanan personelin bulunmadığını, bölgedeki MOBESE ve diğer şahıs kameralarından görüntü kaydına ulaşılamadığı” görüşüne vardı ve polisler hakkında soruşturmaya izin vermedi. İstanbul Böle İdare Mahkemesi, valilik kararına karşı itirazında Yıldız’ı haksız buldu.

2014’te AYM’ye başvurmuştu

Yıldız, 20 Haziran 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Yıldız başvurusunda hem yaralanması hem de olayla ilgili etkili bir soruşturma yürütülmemesi nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasında bulundu. Tazminat talebinde bulunmayan Yıldız yeniden yargılama kararının verilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi, Yıldız’ın anayasada güvence altına alınan kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasını kabul etti. Yüksek Mahkeme, Valilik tarafından yapılan ön inceleme sürecinin denetiminin, yalnızca dosyada yer alan bilgi ve belgeler çerçevesinde yapıldığını belirtti. Mahkemenin kararında, “Ön inceleme sürecinin makul bir özenle yürütüldüğü konusunu da yeterli kanaate sahip olunamadığı gibi, soruşturulan olayın aydınlatılması ve gerektiğinde sorumluların cezalandırılmasının sağlanmasını da zorlaştırdığı anlaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı. Anayasa Mahkemesi, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.