07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Nusaybin’de Köylülere İşkence İddiası
Nusaybin’de Köylülere İşkence İddiası

Nusaybin’de Köylülere İşkence İddiası

Mardin’in Nusaybin İlçesi’ne bağlı Kuruköy‘de köylülerin yoğun baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddialarını CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis gündemine taşıdı.  Tanrıkulu, işkence gördüğü iddia edilen bir vatandaşın fotoğrafını da sosyal medya hesabından paylaştı.

 

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mardin’in Nusaybin İlçesi’ne bağlı Kuruköy’de köylülerin yoğun baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddialarını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. Tanrıkulu, Kuruköy’de 10 Şubat – 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylülerin yoğun bir baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddialarını hatırlatarak, “Bugüne kadar Kuruköy’de yaşananlar konusunda kamuoyunu aydınlatıcı, özellikle köydeki yaşlı, çocuk ve hastalarla ilgili kaygıların giderilmesi konusunda AKP Hükümeti tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
Tanrıkulu’nun, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu sorular var;

1. Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat – 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylülerin yoğun bir baskı altında tutuldukları ve işkenceye maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?

2. İddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat – 20 Şubat 2017 tarihleri arasında köylüleri yoğun bir baskı altında tutan ve köylülere işkence uygulayanlar kimlerdir?

3. Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de 10 Şubat – 20 Şubat 2017 tarihleri arasında kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybedenler arasında Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülerin olduğu iddiası doğru mudur?

4. Nusaybin’e bağlı Kuruköy halkının temel gıda maddelerine ve sağlık hizmetine erişimi konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, gerekçesi nedir?

5. Köylülere toplu veya teker teker işkence yapıldığı, evleri basılıp hakaret edildiğiiddiaları hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

6. Anılan iddialar doğru ise, Nusaybin’e bağlı Kuruköy’de yaşayan köylülere toplu veyateker teker işkence yapan ve evlerini basıp hakaret eden kişi ya da kişiler kimlerdir?

Tanrıkulu işkence gördüğü iddia edilen bir vatandaşın fotoğrafını da twitter hesabından paylaştı.