07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » NATO Tatbikatında Skandal
NATO Tatbikatında Skandal

NATO Tatbikatında Skandal

Norveç’te gerçekleştirilen NATO tatbikatında düşman hedefleri olarak Atatürk ve Erdoğan belirlendi. Türkiye askerini çekti, NATO özür diledi.

NATO Tatbikatında Skandal

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı düşman olarak tanımlayan tatbikatın ardından NATO’dan en üst düzeyde jet özür geldi. Skandal iddiayı gündeme Erdoğan taşıdı. Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında “Dün (önceki gün) Norveç’te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar ve Atatürk’ün ismi bir tarafta da şahsımın ismi var” dedi. Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın kendisini haberdar ettiğini belirterek “‘Bu tatbikat NATO tatbikatı. 40 askerimizi çekme kararı verdik’ dediler. ‘Süratle çekin’ (dedik). Böyle bir ittifak, müttefiklik olamaz” ifadelerini kullandı. 8-17 Kasım’da yapılan tatbikata ilişkin önce Norveç’teki Ortak Harp Merkezi Komutanlığı, ardından da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg özür mektubu yayımladı. Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen de Türkiye’den özür diledi.

İnternetten bulmuş!

Bir NATO yetkilisi, tatbikat sırasında masa başında düzenlenen simülasyonlarda Atatürk ve Erdoğan’ın resimlerinin kullanıldığını doğruladı. Simülasyonlara ilişkin düzenlemelerin yürütüldüğü Norveç’teki Ortak Harp Merkezi’nde (JWC), ilk olayda simülasyonla ilgili arka plan belgeleri çerçevesinde “Düşman Liderler Biyografisi” hazırladı. Ancak hazırlığı yapan ekibin teknisyeni Atatürk’ün heykelini bu biyografilerden birine yerleştirdi. Bilgisine başvurulan teknisyen, sosyal medyadaki araştırma sonrasında Atatürk heykelini “yanlışlıkla” yerleştirdiğini iddia etti. Simülasyondaki Türk ekibin müdahalesiyle Atatürk heykeli düşman liderler biyografisinden kaldırıldı.

Erdoğan adına sahte hesap

15 Kasım’da yaşanan olayda ise Norveç Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir subay Hollanda’daki karargâhta simülasyon çerçevesinde kullanılan sanal bir sohbet mecrasında “Recep Tayyip Erdoğan” adlı sahte hesap açtı. Norveç ordusuna bağlı personel, sahte hesapla, Erdoğan’ın simülasyonda “düşman ülke liderleriyle” yakın ilişki kurduğu ve işbirliği yaptığı mesajını verdi. Olayın ortaya çıkması üzerine, sahte hesap açan kişinin Türk asıllı bir Norveç subayı olduğu belirlendi ve subay ordudan atıldı. JWC Komutanı Andrzej Reudowicz, konuya ilişkin özür mektubu yayımladı. Ancak bu özürler Ankara’yı tatmin etmedi. Dışişleri açıklama sorumluluğunun NATO’da olduğuna işaret etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tatbikat skandalı nedeniyle Türkiye’den özür diledi ve şu açıklamayı yaptı: “Bu bireysel davranışların bir sonucudur ve NATO’nun görüşlerini yansıtmamaktadır. Türkiye ittifakın güvenliği için önemli katkılarda bulunan değerli bir NATO müttefikidir.”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı NATO tatbikatında yaşananlar için soruşturma başlattı. Yapılan açıklamada ”Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezinde icra edilen tatbikat sırasında sergilenen, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret ve aşağılama içeren eylemler nedeniyle fail veya failler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2017/191238 sayıyla soruşturulma başlatılmıştır” ifadeleri yer aldı.