07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Meclis Lağvedildi, MİT Saray’a Bağlandı
Meclis Lağvedildi, MİT Saray’a Bağlandı

Meclis Lağvedildi, MİT Saray’a Bağlandı

Hükümetin yayımladığı iki KHK ile “uyum yasaları” ile yapılması gereken birçok değişiklik yapıldı. Milletvekilleri hakkındaki soruşturma yetkisi tek elde toplandı .CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, yeni düzenlemelerle TBMM’nin yasama yetkisinin fiili olarak ortadan kaldırıldığını söyledi.

Meclis Lağvedildi, MİT Saray’a Bağlandı

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’de, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başbakanlıktan alınarak MİT Cumhurbaşkanlığına bağlandı. MİT Müsteşarı’nın tanıklığı da Cumhurbaşkanı’nın izniyle gerçekleşebilecek.

Milletvekillerine seçimler öncesinde ya da sonrasında işlediği suçlardan soruşturma açılabilecek.

Hükümetin yayımladığı iki KHK ile “uyum yasaları” ile yapılması gereken birçok değişiklik yapıldı. MİT, başbakanlıktan alınıp Cumhurbaşkanı’na bağlandı. MİT’e, TSK içinde istihbarat yapma ve güvenlik soruşturması yapma yetkisi verildi.

Milletvekilleri hakkındaki soruşturma yetkisi tek elde toplandı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verildi.

2019’u beklemedi Başkanlık yetkilerini kuşandı… 922 insan atıldığını sabah resmi gazeteden öğrendi

TSK’deki terfilere ilişkin de kapsamlı düzenleme yapıldı. Buna göre terfi sırası gelmeden de rütbe yükseltilebilecek.

Aralarında DiHaber’in de bulunduğu üç medya kuruluşu kapatıldı. 900’ün üzerinde kamu görevlisi ihraç edildi, 57 kamu görevlisi iade edildi.

Emniyete 32 bin yeni kadro ihdas edildi, üniversitelerden atılanlar, görevlerine iade edilseler de eski kurumlarına dönemeyecekler, devlet ormanlarına cezaevi yapılabilecek.

KHK/693 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

KHK/694 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

CHP’den son KHK’lere tepki: Abdülhamit’in istibdat yönetimini dahi aratır

TUTUKLULUK SÜRESİ UZADI

Yeni KHK ile “devlete, anayasal düzene ve devlet sırlarına karşı suçlar” ile terör suçlarında tutukluluk süresi üst sınırı 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı.

Meclis’i fiilen lağveden ve milletvekili dokunulmazlığı ortadan kaldıran KHK ile OHAL rejimi kalıcı hale getiriliyor.

İki yeni KHK yayımlandı: 922 ihraç 57 göreve iade

‘Yanlışlık var’ diyen AKP’li vekilin kızı işe iade edildi

PARLAMENTER SİSTEM RAFA KALDIRILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, milletvekillerinin yasama yetkisinin ellerinden alındığını iddia ederek şunları söyledi:

“Bugün itibarıyla yayınlanan iki yeni KHK ile Türkiye’de önemli hukuki ve idari değişiklikler getirilmiştir. Seçimler yapılmadan demokratik parlamenter sistem tümüyle rafa kaldırılmış, TBMM fiili olarak lağvedilmiştir. Milletvekillerinin ‘seçim öncesi ya da sonrası çalışmaları yüzünden’ soruşturulabilecek olması tümüyle demokrasi ve hukuk skandalıdır. Halk iradesiyle seçilmiş milletvekillerinin yasama yetkisi ellerinden alınmış, iktidarın atadığı savcı ve hakimlerin iradesine bırakılmıştır. Dokunulmazlık güvencesinin kaldırılmasının önümüzdeki seçimleri dizayn etmeye yönelik bir hamle olduğu görülüyor. 2019’da sadece AKP’yi değil muhalefeti de Erdoğan belirleyecek. Artık istedikleri kişiyi milletvekili yapıp, istemedikleri kişiler hakkında ise soruşturma başlatıp milletvekili olmasını engelleyecekler. Yeni KHK ile insanların en temel insan hakkı olan, çalışma ve ya çalışmama hakları bile ellerinden alınmış. Devlet istemediği sürece kimse görevinden istifa edemeyecek. Bu angarya anlamına geliyor. Bu düzenleme modern çağın kölelik uygulamasıdır. Hem demokrasiye hem de evrensel insan haklarına aykırıdır. Bu ugulamalar düzenlediğimiz Adalet Kurultayının önemi ve gerekliliği bir kat daha anlamlı hale gelmiştir. Biz Çanakkale’de seçimde adalet, devlette adalet, yaşamda adalet diyerek hak ihlallerinin altını bir kez daha kalın çizgilerle çizeceğiz.”

“DEVLET ERDOĞAN EKSENİNDE YENİDEN YAPILANDIRILIYOR”

OHAL konusu ile ilgili olmayan çok sayıda düzenleme ile devletin yeniden yapılandırıldığını söyleyen Zeynep Altıok, “Getirilen değişiklerle, başbakanın bir kısım yetkileri Cumhurbaşkanına devredilmiş. İstihbarat tek elde toplanmış ve MİT müsteşarına soruşturma, tanıklık izni Başbakandan alınıp Cumhurbaşkanına verilmiş. Hakan Fidan’ın konuşmasının önüne geçilmiş böylece. Başka ülkelerle tutuklu veya hükümlü takası yapmak gibi daha önce başbakana ait olan bir yetkinin cumhurbaşkanlığına devredilmesinin de direk Zarrab’la ilgili diye düşünüyorum. İçeride ve dışarıda korkuları çok büyük ve bu nedenle devlet Erdoğan ekseninde yeniden yapılandırılıyor” dedi.