07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Malezyalıların Ülkeden Çıkışını Yasakladı
Malezyalıların Ülkeden Çıkışını Yasakladı

Malezyalıların Ülkeden Çıkışını Yasakladı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un üvey ağabeyi Kim Jong-nam’ın Malezya’da uğradığı suikast sonucu öldürülmesinin ardından ,Kuzey Kore’deki tüm Malezyalıların ülkeden çıkışını yasakladı. Malezya ise ABD de Kuzey Kore’nin balistik füzelerine karşı Güney Kore’ye gelişmiş füze savar savunma sistemi yerleştirmeye karar verdi… Kuzey Kore ise ABD ve Güney Kore’nin yürüttüğü ortak askeri tatbikatlar nedeniyle bölgede “nükleer savaşın eşiğine gelindiği” uyarısı yaptı.

Kuzey Kore ve Malezya’nın, büyükelçilerini karşılıklı olarak “istenmeyen adam” ilan etmesinden sonra Pyongyang yönetiminden gerginliği daha da tırmandıran bir hamle geldi.

Malezyalıların ülkeden çıkışı yasaklandı

Kuzey Kore, bu ülkedeki tüm Malezyalıların yurt dışına çıkışını yasakladı. Malezya ise bu hamleye, Kuala Lumpur’daki Kuzey Kore Büyükelçiliğindeki diplomatik personelin Malezya’dan çıkışını yasaklayarak cevap verdi. Malezya Başbakanı Necip Rezak da Kuzey Kore’ye tüm Malezyalıları derhal serbest bırakması için çağrıda bulundu.

Malezya’dan misilleme
Reuters’ın haberine göre, Necip Rezak ayrıca, Malezya’daki tüm Kuzey Korelilerin ülkeyi terk etmelerine engel olunması için polise talimat verdi.

Malezya Dışişleri Bakanlığı geçen hafta, dünyayı sarsan suikast hakkında Malezya’da yürütülen soruşturmayla ilgili eleştirilerde bulunan Kuzey Kore Büyükelçisi’nin istenmeyen adam ilan edildiğini duyurmuştu. Malezya’ya bu soruşturma konusunda “güvenemeyeceklerini” söyleyen Büyükelçi Kang, Malezyalı yetkilileri ayrıca “dış güçlerle birlik olup dolap çevirmekle” suçlamıştı.

Kuzey Kore de bunun üzerine dün Malezya’nın Pyongyang Büyükelçisi’ni “istenmeyen kişi” ilan etmişti.