07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kuzey Irak Yüzde 95 ‘Bağımsızlık’ Dedi
Kuzey Irak Yüzde 95 ‘Bağımsızlık’ Dedi

Kuzey Irak Yüzde 95 ‘Bağımsızlık’ Dedi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’nin de tepki gösterdiği ‘bağımsızlık referandumu’ için dün sandık başına giderken, IKBY Seçim Kurulu, 5.2 milyon seçmenin 12 bin noktada oy kullandığı referanduma katlımı yüzde 78 olarak açıkladı. Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw, seçime katılım olanının Erbil’de yüzde 86, Duhok’ta yüzde 90, Zaho’da yüzde 94, Kerkük’te ise yüzde 78.7 olduğunu yazdı. Rudaw, 01.30 itibariyle sayılan 282 bin 017 oydan yüzde 93.29 evet, yüzde 6.71 hayır oyunun çıktığını duyurdu.Kesin sonuçların 3 gün içerisinde açıklanması bekleniyor.

Kuzey Irak Yüzde 95 ‘Bağımsızlık’ Dedi

İstikrarsızlık referandumuKUZEY Irak’ta IKYB yönetimi tarafından düzenlenen ‘bağımsızlık referandumu’ dün yapıldı. Sabah saat 08.00’de başlayan oylama saat 19.00’da sona erdi. Erbil ve çevresindeki mülteci kamplarında sandık kurulurken, görev başındaki Peşmergelerin de katılımı için bulundukları noktalarda oy verme merkezleri oluşturuldu. Yurtdışında yaşayan seçmenlerin elektronik sistemle oy kullandığı referandumu izlemek için Türkiye ve Avrupa’dan çok sayıda gözlemci Erbil’deydi.

İstikrarsızlık referandumu

Referandum için Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Arapça olmak üzere dört dilde oy pusulası hazırlandı. IKBY dışında statüsü tartışmalı olan Kerkük’te, Tazehurmatu’da, Tuzhurmatu’nun yanı sıra Musul ilinin Peşmerge kontrolünde bulunan bazı bölgelerinde de referandum yapıldı. Referandum oylaması için Erbil halkı yöresel kıyafetleriyle ve IKBY bayrağıyla sandık başına gitti. Oy kullanma işleminden dolayı Erbil’de işyerleri kapatılırken sokaklarda yoğun güvenlik önlemi alındı.

“Çok tarihi bir gün”

Erbil halkının oy kullandığı okullardan biri de ‘Barzani Namr’ adlı okuldu. Oy kullanmak için sabahın erken saatinde okulun önünde uzun kuyruklar oluştu. Erbil halkı sandık numaralarını okulun duvarına asılan listelerden öğrendi. Ömer Cevhet Ahmed, “Bugün bizim için çok tarihi bir gün. Biz referandum yapmakta kararlı olduğumuzu bütün dünyaya gösterdik” diye konuştu.