07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kılıçdaroğlu: Milli İradeyi Satıyorsunuz!
Kılıçdaroğlu: Milli İradeyi Satıyorsunuz!

Kılıçdaroğlu: Milli İradeyi Satıyorsunuz!

1923 Nisan nedeniyle toplanan Meclis’te yeni anayasadaki “cumhurbaşkanına tanınan fesih yetkisi” tansiyonu yükseltti. Kılıçdaroğlu , AKP sıralarından tepki gelince sert cevap verdi: Milli iradeyi satıyorsunuz!

“Milli İradeyi satıyorsunuz”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında, 1924 anayasası görüşmelerini hatırlatınca  AKP’li sıralardan sesler yükseldi. Kılıçdaroğlu, “Beni dinlemek zorundasınız. Milli irade, milli irade diyorsunuz. Milli iradeye saygı göstermiyorsunuz. Vidanınız rahatsız ama beni dinleyeceksiniz. Ben bu milli iradenin hakkını savunmak zorundayım. Milli İradeyi satıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu’nun kürsüden inmesinin ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Kılıçdarolu’na cevaben “Cumhurbaşkanı yurtdışına çıkarsa Meclis başkanı değil, atanmış vekalet” edecek eleştirisine, “Mevcut uygulamada da milletvekili olmayan bakanlar oldu, vekalet etti” yanıtını verdi ve ekledi: “Bana hitaben söylediğiniz birkaç cümle var kısa da olsa dokunmak istiyorum. Sayın genel başkan bana bir sualde tevcih buyurdular. Kuvvetler ayrılığının birbirine karışmaması demokrasinin esaslarındandır. Bendeniz meclis başkanı olarak yürütmenin de içinde bulunmuş olmanın verdiği sıkıntıları bilirim. Ben yasamanın başındayım yürütmenin değil. Sadece bu noktadaki arzımı ifade ettim.” dedi.

“Bu milli iradeye darbedir”

İsmail Kahraman’ın sözlerinin ardından kürsüye tekrar gelen Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Ben Türkiye’nin milli iradeyle iş başına gelenlerin yönetmesini isterim. Seçilmiş Cumhurbaşkanı’na seçilmiş bir milletvekili olarak, siz vekalet ediyorsunuz. Biz bunun yine böyle olmasını istiyoruz. Ancak yeni sistemde milli iradeyi temsil etmeyen bir kişi, Cumhurbaşanı’na vekalet edebilecek. Bu ancak, darbe dönemlerinde olur. Bu milli iradeye darbedir. Nokta.”