07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Kapıyı Vurup Çıktı
Kapıyı Vurup Çıktı

Kapıyı Vurup Çıktı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bugün bir kez daha görüştü. Rum lideri Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide‘nin konuşması sırasında toplantıyı terk etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bugün yeniden bir araya geldi. Görüşme ara bölgede BM tesislerinde yapıldı. Liderlerin bugünkü görüşmede, Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararını ele aldılar.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, Rum Lider Anastasiadis’e, Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararının yarattığı sıkıntıyı, talihsizliği izah etmeye çalıştıklarını söyledi.

“Söyleyecek Bir Şeyim yok’ diyerek toplantıyı terk etti”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Liderin kendilerini dinlemek yerine 5 sayfalık bir metin ile toplantıya geldiğini, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin konuyu toparlayan bir konuşma yaparken Rum Liderin Anastasidis’in öfkeyle “Söyleyecek Bir Şeyim yok” diyerek toplantıyı terk ettiğini söyledi. Akıncı, bu davranışın saygı çerçevesinin çok dışında bir davranış olduğunu söyleyerek, Rum Lider Anastasiadis in bu davranışına musamaha göstermeyeceklerini söyledi.

“Toplantıyı ben değil sebepsiz yere Akıncı terketti”

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis Akıncı’nın “Söyleyecek Bir Şeyim yok’ diyerek toplantıyı terk etti” açıklamasına yanıt verdi. İşte o açıklama;

“Akıncı’yı masaya çağırıyorum, koşulsuz olarak masaya dönmeli. Türk lideri diyaloğun devamı ve iki toplumun ortak çıkarları için ciddiyetle davranmaya davet ederim”

“Basından duydum Akıncı masadan kaçtığımı söylüyormuş. Oysa gerçek olan kendisinin hiç sebepsiz yere izahatsız masadan kaçmış oluşudur.Birkaç dakika ara istedim, geri döndüğümde Akıncı gitmişti. BM arabulucusu Eide de Akıncı’nın gittiğini farketmedi”

“Akıncı, Enosis oylaması konusunda kamuoyuna söylediklerinin aynısını bize de tekrarlamıştır. Ben de kendisine Kıbrıs Türk toplumunun endişelerini anladığımı izah ettim.”

“Kendisine dedim ki hedeflediğimiz çözüm ne Enosis’tir ne de Taksim. BM Güvenlik Konseyi ve bizim Ulusal Konsey kararlarımız bağlamında bir çözümdür”

“Kıbrıs Türk toplumunca yanlış anlaşılmış bazı hususlara dikkat çektim, vardığımız ilerlemenin önemine vurgu yaptım, diyaloğun devam etmesi gerektiğinin altını çizdim. Özlü görüşmelerin anlaşıldığı şekilde devam etmesi gerektiğini söyledim.”

“Türkiye’nin dayattığı ne de tüm Kıbrıs halkının çıkarlarına uymayacak bir çözüme karşı olduğumuzu söyledim. Bir kez daha belirtmek isterim, durumun Türkiye ve Kıbrıs Türk liderlerince kendi çıkarları uğruna saptırılmasından rahatsızlık duyuyorum.”

“Kıbrıs Türk liderini derhal diyaloğun devamı ve iki toplumun ortak çıkarları için ciddiyetle davranmaya davet ederim.”