07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İran İle Ateşkes Krizi
İran İle Ateşkes Krizi

İran İle Ateşkes Krizi

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İran’ın Şii milisler ve Suriye yönetimi üzerinde ateşkes anlaşması kapsamında üzerine düşeni yapmadığı yönündeki iddiaları reddeden İran Dışişleri Bakanlığı, Ankara’nın gerçeklere ve üstlendiği sorumluluklara aykırı davranmaması çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Türk makamlarının yapıcı olmayan açıklamaları, mevcut durumu daha da karmaşık hale getirip, Suriye krizinin siyasi çözümüne yönelik sorunları daha da arttıracaktır” dedi.

Türkiye Başka Tarafları Suçlamaktan Vazgeçmeli

Tahran’ın da Moskova ve Ankara ile birlikte Suriye konusunda kurulan güçbirliğinin bir parçası olduğunu hatırlatan Kasımi, “İran, burada varılan anlaşmanın ciddi şekilde uygulanmasının altını çizmekle birlikte, anlaşmanın bir diğer ayağı olan Türkiye’den gerçekler ve üstlendiği sorumluluklara aykırı tutum sergilemesini beklemektedir” diye konuştu. Ateşkesin Suriye yönetimi karşıtı silahlı gruplar tarafından defalarca ihlal edildiğini ifade eden İranlı sözcü, şöyle devam etti: ”Kanıtlı bilgilere göre ateşkes tek bir gün içinde 45 kereden fazla bu gruplar tarafından ihlal edildi. Gerek görülürse bunun detayları yayınlanabilir. Türkiye, Suriye krizini sona erdirmek için kalıcı bir ateşkes ve siyasi müzakerelerin başarılı olmasını istiyorsa, muhaliflerin garantörü olarak gerekli önlemleri alarak muhalifler tarafından yapılan sayısız ateşkes ihlallerine karşı çıkmalı. Türkiye aynı zamanda başka tarafları suçlamaktan ve gerçeklere aykırı tutum takınmaktan da vazgeçmeli.”