07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Frankfurt’ta Mükerrer Oy Skandalı
Frankfurt’ta Mükerrer Oy Skandalı

Frankfurt’ta Mükerrer Oy Skandalı

16 Nisan Yeni Anayasa referandumu için yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemleri sırasında skandal yaşandı. Frankfurt‘taki bir seçmenin birer dakika arayla 2 ayrı sandıkta oy verdiği ortaya çıktı. Yüksek Seçim Kurulu, Frankfurt’taki oy verme işlemlerini talimatla durdurdu.

Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre, YSK Frankfurt’taki ot verme işlemlerini durdurdu. Kararın gerekçesi ise, “evetçi” olduğu öne sürülen Nizamettin Uyanık isimli 66 yaşındaki bir seçmenin, birer dakika arayla, Almanya’nın Frankfurt kentindeki iki ayrı sandıkta oy kullanması.

2 ayrı sandıkta birer dakika arayla oy kullandı

Dün sabah saat 09.47’de Frankfurt Başkonsoosluğu’nun bahçesindeki seçim bürosuna gelen Uyanık, saat 09.47’te 3 nolu sandığa gönderildi. Burada kimliği kontrol edildi ve ardından oyunu kullanabileceği belirtildi. Uyanık oyunu kullandı. Daha sonra yanındaki 4 no’lu sandığa geçti ve burada da kimliğini gösterdi.

Skandalı CHP’li üye fark etti

Sandık başkanı, kimliği kontrol edip yeniden oy pusulası ve zarf verdi. Seçmen de, yeniden mührünü bastı ve oyunu attı. Bu sırada CHP’li üye durumu fark edip itiraz etti. Ancak, itiraz gecikmişti ve oy sandığa atılmıştı. Hemen YSK temsilcisi ile Frankfurt Başkonsolosluğu alarma geçirildi.

YSK “hemen sandığı kapatın” talimatı verdi

Ankara’daki Yüksek Seçim Kurulu’na durum iletildi. Yüksek Seçim Kurulu, “Hemen oy verme işlemini durdurun” talimatı gönderdi. Bunun üzerine oy verme işlemi durduruldu. YSK’ye durum anlatıldı ve yeni talimat beklendi.

“Kullanılan oy için bir şey yapamayız”

YSK, iki saat sonra oy verme işleminin yeniden başlatılmasını kararlaştırdı. Oy sandığa atıldığı için, bu konuda bir şey yapılamayacağı, ancak sorumlular hakkında yasal işlem yürütüleceği belirtildi. YSK’nın konuyla ilgili yazılı talimatı ve kararı ise, dün akşam saatlerinde Frankfurt Başkonsolosluğu’na gönderildi.