07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Filinta”dan Abdülhamid’e Rant Payitahtı
“Filinta”dan Abdülhamid’e Rant Payitahtı

“Filinta”dan Abdülhamid’e Rant Payitahtı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TRT 1’de başlayacak ‘Payitaht Abdülhamid‘ dizisinin setini ziyaret etti. Numan Kurtulmuş, 2. Abdülhamid’i canlandıracak başrol oyuncusu Bülent İnal ile gazetecilere açıklama yaptı.  Kurtulmuş “Türk tarihinin yakın dönemi çok önemli bir dönem. Büyük zaferlerin, büyük yenilgilerin olduğu, büyük kahramanlıkların, büyük ihanetlerin olduğu bir dönem. Alt üst oluşların, yeniden varoluşların yaşandığı, denilebilir ki binlerce yıllık Türk tarihi içerisinde ve özellikle Anadolu toprakları içerisindeki en zor, en karmaşık ama çok zengin, özellikle tarihi bilgi bakımından da çok zengin bir dönem. O döneme ışık tutması bakımından önemli bir dizi olacak Sultan Abdülhamit’in hayatıyla ilgili dizi. Sultan Abdülhamit Han’ın objektif bir şekilde Türkiye kamuoyuna yansıtılması, böylesine güzel, önemli bir diziyle gündeme getirilmiş olması, bir bakıma bizim yakın tarihimizi daha iyi anlama çabalarımızın da bir parçası olarak görülmesi gerekir.”

Diz Yapımcıları Bilal Erdoğan’ın Eski Ortakları

Filinta dizisi yayına başlamadan o dönem Başbakan Yardımcısı olan Yalçın Akdoğan da ziyaret Etmişti. Tıpkı Şimdi Başbakan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş’un Abdülhamid dizi setini ziyaret ettiği gibi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un dizi setini ziyareti, yapımcılarının geçmişini hatırlattı. Yüksek bütçeli ‘Payitaht Abdülhamid’ dizisinin yapımcıları Filinta dizisini yapan kişiler. Yani Es Film. Ortakları Yusuf Esenkal ve Serdar Öğretici ise tanıdık bir isim. Bilal Erdoğan’ın eski iş ortağı. Gazeteci Mustafa Hoş Es Film’in ortağı Yusuf Esenkal ile Bilal Erdoğan’ın iş ortaklığını ortaya çıkarmıştı.  Mustafa Hoş, 2015’te Tayyip Erdoğan’ın Filinta dizisini ziyaret etmesi sonrası yaptığı araştırmada şunları yazmıştı.  “Diziyi Es film şirketi yapıyor. Filinta ilk işleri. Es filmin ortaklarından biri Yusuf Esenkal. 2014’te Es film kuruluyor ve sonrası Filinta. Esenkal soyadı oldukça tanıdık aslında. Bilal ve Sümeyya Erdoğan’ın gıda şirketi Doruk Izgara’nın ortağının adı Mustafa Esenkal. Bilal Erdoğan’ın Mis hediyelik eşya şirketinde ortağı yine Mustafa Esenkal ve Serdar Öğretici idi. Öğretici daha sonra hisselerini devretti. İlk iş yerlerini de Cevahir AVM’de açmışlardı. Cevahir AVM’nin pazarlama müdürü o dönemde şimdi Filinta dizisinin yapımcısı Yusuf Esenkal’dı. Filinta yapımcısı Yusuf Esenkal ile Bilal Erdoğan’ın nasıl bir iş ilişkisi var? bilalerdogan.com domaini  Yusuf Esenkal’ın…” diye yazmıştı.

filintabelge1

filinta0000

Filinta’ya 57 Milyon

filint
Tayyip Erdoğan’ın setini ziyaret ettiği Bilal Erdoğan’ın eski ortakları Serdar Öğretici ve Yusuf Esenkal’ın yapımcı ortaklardan olduğu TRT’de yayınlanan Filinta dizisine  56 bölüm karşılığında 57.150.000 TL ödeme yapıldı..

TRT’nin KİT Komisyonu’na gönderilenFilinta dizi maliyeti belgesinde 15 bölüm için bölüm başına 850 Bin TL ödendi. sonraki 34 bölüm için bölüm başına 1 milyon 100 bin lira 7 bölüm içinde bölüm başı 1 milyon TL ödendi. Toplamda 56 bölüm yayınlanan Filinta’ya TRT’nin kasasından 57 milyon 150 bin TL ödendi.

filintaodeme

Payitaht Abdülhamid’in Maliyeti Kaç Lira?

Filinta dizisi için 57 milyon lira ödeme yapılmıştı. Payitaht Abdülhamid için Es Film’e ne kadar ödeme yapılacağı açıklanmadı.