07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bu Eylem Rusya’yı Öfkelendirdi
Bu Eylem Rusya’yı Öfkelendirdi

Bu Eylem Rusya’yı Öfkelendirdi

Sabah Namazı Devrimi ve Özgür-Der Üniversite Gençliği isimli grupların, İstanbul’da bulunan Rusya Başkonsolosluğu önünde  yaptığı eylem Rusya’yı kızdırdı. Eylemciler Rusya ve Suriye yönetiminin “İdlib’te kimyasal silah kullandığını” iddia edip eylem yapmıştı.

Uçak krizinden sonra Tayyip Erdoğan’ın özür dilemesi sonrası ilişkiler de Rus medyasının tavrı da normale dönmüştü. Rus Başkonsolosluğu önünde yapılan eylem sonra Rus haber sitesi Spuknik Türkiye sert ifadelerle bu eylemi eleştirdi. haberlerde “Türkiye cihatçılarla yan yana yürüyor” ara başlığı kullanılması dikkat çekti.

Sputnik haberinde şöyle denildi;

“Türk yetkililerin, Rusya karşıtı geniş çaplı bu cihatçı protestoya, Kasım 2015’te başlayan uçak krizinin etkileri henüz geçmemiş ve dört ay önce gerçekleştirilen Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikast henüz tam olarak aydınlatılamamışken izin vermiş olması; Ankara-Moskova arasında olası yeni bir gerginliğin yaşanma ihtimalini güçlendiriyor.

Zira; Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın terörle mücadelede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemeyi sürdürecekleri yönündeki açıklaması, Rusya’nın Suriye politikasındaki kararlılığını doğrular nitelikte. Türkiye ise, İdlib’deki iddialar karşısında gösterdiği tutumla, ‘eski politikası’nı sürdüreceği sinyalleri veriyor.

Peki İdlib’de aslında ne oldu? Rusya ve Suriye yönetimi, Türkiye medyasında tartışmasız kabul gördüğü üzere, ‘sivil katliamına’ mı girişti?
Türkiye ile Suriye arasında görüşmelere aracılık etmiş olan Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Sputnik’e yaptığı açıklamada, Moskova veya Şam’ın kimyasal saldırı gerçekleştirmiş olduğuna ihtimal bile vermediğini ifade etti.

Böylesi bir iddianın Rusya’nın ve ABD’nin Suriye’deki gücünü azaltmayı hedefleyen tarafların çıkarına hizmet edeceğini söyleyen Pekin, “Bu adım Esad, Rusya ve belki İran’i savaş suçlusu olarak lekelemeye yöneliktir. Ancak böyle bir adım ABD ve diğer koalisyon güçlerinin aksine Türkiye’nin işine yaramaz” dedi ve ekledi:

“Türkiye hiç şüphe yok ki kimyasal silah kullanımına karşı hassas olmalı. Ancak bu safhada koalisyon güçlerinin yanında yer almak yerine Suriye’nin bütünlüğünü koruma yönünde çaba göstermeli” dedi.

Pekin, Türkiye’nin Rusya’nın Suriye’deki gücünü kırmaya çalışan koalisyon güçleriyle paralel hareket etmesinin olası bir Kürt özerk devletinin kurulmasına ve Türkiye’nin parçalanmasına neden olabileceğine değindi.

‘TÜRKİYE CİHATÇILARLA YAN YANA YÜRÜYOR’

Sputnik’e konuşan bir diğer isim ise, ‘Türkiye’nin Suriye Politikasının Hatay Üzerindeki Etkileri’ başlıklı raporu hazırlayan Gazeteci Ali Ergin Demirhan oldu. Demirhan, Türkiye’nin Suriye politikası sebebiyle ağır bedeller ödeyebileceğini savundu.

Rusya-Türkiye ilişkilerinde tam anlamıyla bir normalleşmeden söz edilemeyeceğini belirten Demirhan, Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önündeki cihatçı grupların protestosuyla ilgili olarak “Söz konusu gösteriler iktidarın Suriye politikasından bağımsız değil, zira iktidar yanlısı gazetecilerin bu gösterilere ön ayak olduğunu görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin El Kaide çizgisindeki cihatçılara desteğini sürdürdüğünü iddia eden Demirhan, “Türkiye’de iktidar tarafından harekete geçirilen bu dinamikler cihatçılarla yan yana. Türkiye örtülü şekilde cihatçılara destek veriyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÇELİŞKİLERİ

Demirhan, protestoların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fırat Kalkanı operasyonunun başka etaplarının da olacağına ilişkin açıklamalarından bağımsız yorumlanamayacağını da savundu.