07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan’la Zarrab Pazarlığı Dosyaya Girdi
Erdoğan’la Zarrab Pazarlığı Dosyaya Girdi

Erdoğan’la Zarrab Pazarlığı Dosyaya Girdi

ABD’de yargılanan Reza Zarrab’ın avukatları Giuliani ve Mukasey’in mahkemeye verdiği ifadeleri açıklandı. Trump’ın danışmanı olan Giuliani, Türkiye’de Erdoğan’la “ABD’ nin güvenlik çıkarlarını ilgilendiren bir anlaşmanın parçası olarak görüştüğünü” kabul etti. İfadeye göre görüşme şubatta yapıldı. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla ise 29 Mart’ta tutuklanmıştı.

Zarrab’ın avukatının Erdoğan ile pazarlığı dava dosyasında

ABD’de tutuklu yargılanan Reza Zarrab ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın davasında önemli bir gelişme ortaya çıktı. Zarrab’ın avukatı, ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin açıklanan yeminli ifadesi, geçen aylarda Giuliani’nin Tayyip Erdoğan’la yaptığı gizli görüşmenin içeriğini ortaya çıkardı. Giuliani mahkemeye verdiği yeminli ifadede, Türkiye’ye giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Zarrab’ın yararına olabilecek bir çözüm bulmak amacıyla “ABD ve Türkiye arasında, ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını ilgilendiren bir anlaşmanın parçası olarak görüştüğünü” kabul etti.

“Türk yetkililer duyarlı davrandı”

Manhattan Federal Mahkemesi’nin açıkladığı yeminli ifadede Giuliani, “Hem ABD hem de Türk yetkililer, Zarrab’a karşı yöneltilen suçlamalarının doğası ve Türkiye’nin bir jeopolitik müttefik olarak önemini göz önünde tutarak meseleye diplomatik çözüm bulmak konusunda duyarlı davrandı” dedi.

Davaya bakan savcılık, Giuliani ile eski Başsavcı Michael Mukasey’in Zarrab’ın savunma ekibine alınmasına ‘menfaat çatışması’ gerekçesiyle itiraz etmiş, Giuliani ve Mukasey’in hukuk şirketlerinin temsil ettiği sekiz ABD bankasının da davayla ilgili olduğunu belirtmişti. Zarrab’ın baş avukatı Benjamin Brafman mahkemeye verdiği dilekçede “Giuliani ve Mukasey’in davadaki rollerinin duruşmalara katılmayı gerektirmediğini” belirtmişti. Davanın hâkimi Richard M. Berman, avukat Brafman’dan Giuliani ve Mukasey’in davadaki rollerini açıklayan yeminli ifadeler istedi. Hâkim, yeminli ifadelerin içerdiği bilgilere göre gerekirse mühürlenip gizli tutulabileceğini de belirtti ancak dün bu ifadeleri kamuoyuyla paylaşmaya karar verdi.

New York Times’tan Benjamin Weiser, konuyla ilgili haberinde, açıklanan ‘yeminli ifadelerle’ ilgili şu yorumu yaptı; “Giuliani ve Mukasey, Türkiye ve ABD arasında varılacak anlaşmanın bir parçası olarak Zarrab hakkındaki suçlamaların düşürülmesini önerip önermediklerini söylemiyor ama Zarrab’ı soruşturan Manhattan’daki savcılıkla olmasa da Trump yönetiminin yüksek yetkilileriyle görüştükleri açık.”

Erdoğan ile görüşmeden önce brifing

Giuliani ve Mukasey yeminli ifadelerinde Erdoğan’la görüşmeden önce Başsavcı Jeff Sessions’a ve davanın savcısı Preet Bharara’ya bilgi verdiklerini ve Erdoğan’la görüşmeden önce Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden brifing aldıklarını da belirtti. Mukasey yeminli ifadesinde “Mahkeme, bu davaya devletlerarası bir çözüm bulmak konusundaki tamamen hukuki çabayı bozmamalıdır” dedi.