07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Erdoğan’ın Talimatıyla İstanbul’a Getirildi”
“Erdoğan’ın Talimatıyla İstanbul’a Getirildi”

“Erdoğan’ın Talimatıyla İstanbul’a Getirildi”

Erdoğan’ın dizinin dibinde oturduğu fotoğrafla gündeme gelen Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar’ın; Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından uçak ambulans ile İstanbul’a getirildi. Aynı kaynağa göre bu durumdan ABD’nin de bilgisi var.

Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre, Hizb-i İslami Partisi’nin lideri Gülbeddin Hikmetyar’ın İstanbul’da olduğu iddia edildi. İstihbarat kaynakları, hasta olan Hikmetyar’ın Türkiye’den giden uçak ambulans ile geçen aralık ayının son günlerinde tedavi için İstanbul’a getirildiğini ve hala İstanbul’da bir hastanede kaldığını iddia etti.

Erdoğan’ın Talimatıyla İstanbul’a Getirildi

Aydınlık gazetesi, istihbarat kaynaklarına dayanarak, Hikmetyar’ın Türkiye’ye getirilmesi talimatının Tayyip Erdoğan tarafından verdiğini yazdı. Talimatın ardından harekete geçen MİT Hikmetyar’ı Türkiye’ye getirmesi çalışmasına başlattı.

BM terör listesindeydi

Sovyet müdahalesi sırasında Afganistan’da ABD’nin desteğiyle savaşı sürdüren Hikmetyar, El Kaide’yle ilişkisi nedeniyle BM tarafından terörist listesine eklenmişti. Afgan hükümeti ve Hikmetyar’ın anlaşması sonucu geçen hafta BM, Hikmetyar’a yönelik yaptırımları kaldırıma ve terörist listesinden çıkarma kararı almıştı.

Operasyon ABD’nin bilgisi dahilinde yapıldı

Hizb-i İslami Partisi Sözcüsü Haşmatullah Erşad, önceki gün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hizb-i İslami Partisi’nin lideri Hikmetyar’ın nerede olduğunu belirtmeyerek üç hafta içinde Afganistan’da olacağını, ülkeye döndükten bir hafta sonra da başkent Kabil’e geleceğini söylemişti.

Aydınlık’a bilgi veren istihbarat kaynakları, Hikmetyar’ın Türkiye’ye getirilmesinde ABD’nin de bilgi sahibi olduğunu, Afganistan’ın yeniden şekillenmesi sürecinde ABD ve Türkiye’nin Hikmetyar’ı birlikte kullanacaklarını kaydetti.