07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan’ın Mülteci Canı Üzerinden AB’ye Şantajını Unuttu
Erdoğan’ın Mülteci Canı Üzerinden AB’ye Şantajını Unuttu

Erdoğan’ın Mülteci Canı Üzerinden AB’ye Şantajını Unuttu

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’in gazeteye verdiği röportajda, AB’nin üyelik müzakereleri çerçevesinde Türkiye’ye ‘şantaj’ yaptığını söylediğini yazdı. Ömer Çelik’in “şantaj yapıyorlar sözleri akıllara mülteci canı üzerinden yapılan “at pazarlığı”nı getirdi.

” Bize Şantaj Yapıyorlar”

BBC Türkçe’nin Financial Times’dan aktardığı habere göre Bakan Çelik Londra’da Perşembe günü verdiği röportajda “AB müzakere sürecini Türkiye’ye şantaj yapmak için kullanmak AB kurumlarını zayıflatıyor ve itibarsızlaştırıyor” dedi.

AB’nin yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye hükümetinin attığı adımlarla AB ile müzakerelerin çöküşü için zemin yarattığını söylemişti.

Erdoğan’ın Mülteci Canı Üzerinden AB’ye Şantajını Unuttu

Tarih: 9 mart 2016

Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de yapılan AB-Türkiye zirvesinde mülteci pazarlığının detaylarını dönüş yolunda gazetecilere şöyle anlattı:

“Kayseri pazarlığı iyi oldu”

-Biz ilk 3 milyarı, bir yıl içinde demiştik. Onlar da iki yıl için ısrar ediyordu.Yeni bir boyut getirdik, ‘bütün masraflar artacak, 3 milyar daha istiyoruz’ dedim. ‘Geri kabulden kaynaklanan bütün masrafları da siz vereceksiniz’ dedim. Diyelim, Ege Denizi’nden bin kişi bunların havayolu ile memleketlerine gönderilmesi sırasındaki masraflar da size ait. Kayserili pazarlığı iyi oldu. Artı üç milyar Euro yani. Onlar bunu açıklamalarında zikretmediler, çünkü bunun için zirve kararı lazım; 18 Mart’a hazırlık yapmaları lazım. 2018’e kadar 6 milyar olacak.

 

“Vize yoksa Meclis Geri Kabul Anlaşmasını çıkarmaz”

Tarih: 25 mayıs 2016

Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile ortak düzenlediği basın toplantısında konuştu. Erdoğan, “AB ile vize anlaşmasından sonuç çıkmazsa Geri Kabul Anlaşması Meclis’ten geçmez” dedi.

“30 Haziran itibariyle vize konusunda adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri gerçekleştirecek. Eğer bir karar alınmazsan Parlamentodan Geri kabul konusunda bir karar çıkmaz. Bize kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye”

 

“Bana bak daha ileri giderseniz bu sınır kapıları açılır bunu da bilesiniz”

Tarih 25 Kasım 2016

Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kadın Kongresi’nde konuştu. Avrupa Parlamentosu’nun “müzakereleri dondurma” oylamasına tepki gösteren Erdoğan, “Bana bak daha ileri giderseniz bu sınır kapıları açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar. Bunu da bilesiniz” dedi

“Toplanmışlar gelmişler bir araya 30-40 kişi verilen o bildiriye hayır diyor. 400 kişi evet diyor. Topunuz dese yazar… Hiçbir zaman siz insanlığa dürüst davranmadınız. Doğru bakmadınız. Aylan bebekleri sahile vurduğu zaman gidip siz almadığınız. Kapıkuleye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz. Bana bak daha ileri giderseniz bu sınır kapıları açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar. Bunu da bilesiniz.”