07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan’ın Muhalefet Korkusu
Erdoğan’ın Muhalefet Korkusu

Erdoğan’ın Muhalefet Korkusu

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın da katıldığı TBMM’deki 15 Temmuz oturumunda 15 Temmuz’a ilişkin ihmalleri anlatınca gece yapacağı konuşma iptal edildi. Gece yapılacak etkinliğe Kılıçdaroğlu önce davet edilmemiş, uygulamaya CHP’den gelen tepki üzerine davet ve konuşma hakkı programa eklenmişti. Özel oturum sırasında Erdoğan dışında tüm liderlerin konuşması programdan çıkartılınca CHP lideri programa katılmama kararı aldı.

AKP’nin Muhalefet Korkusu

15 Temmuz’un yıldönümünde gerçekleşecek gece törenine saatler kala yine kriz çıktı.. Meclis’teki 15 Temmuz özel oturumunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sert konuşması ve eleştirileri özel oturum sürerken TBMM ve ardından Saray’da gerçekleşecek gece programına ilişkin programı 3. kez değiştirtti.

 “Günde 5 kez program değitiren TBMM Başkanı”

Yeni programın gelmesinden sonra CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Meclis tarafından yollanan 3 davetiyeyi gösteren Tezcan, “Meclis Başkanı büyük ihtimaldir ki, Saray’dan aldığı talimatla bu programı değiştirmiştir. Başlangıçta Sayın Genel Başkanı ve Meclis’in bir yarısını devre dışı bırakan bir program planlamışlardır. Bu program basına düştükten sonra itirazımızla tuzak, oyun bozulmuş ikinci programı göndermek zorunda kalmıştır. Bugün Sayın Genel Başkanımızın Meclis’te yaptığı konuşmanın ardından, Meclis muhtemeldir ki azarlanmıştır ve yeni bir program yapma ihtiyacı duymuştur” dedi. Tezcan, Başbakan Yıldırım’ın “CHP günde beş karar değiştiriyor” eleştirisi için “Günde beş kez karar değiştiren TBMM Başkanı” dedi.

“15 Temmuz Özel oturumuna 3 ayrı davetiye”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, program değişikliğiyle ilgili Meclis’te basın toplantısı yaptı. Ellindeki 3 farklı davetiyeyi gösteren Tezcan şunları söyledi:

“Elimde 3 davetiye var. İlki 6 Temmuz tarihli. Burada sadece Meclis’te özel oturumunu içeriyor. Sonra basından 2. programı öğrendik. Gece 02.32’de cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve MHP genel başkanı konuşması öngörülüyordu. ‘Meclis’te 2 partiyi dışarıda bırakan bir program olmaz’ dedik. Ardından 13 Temmuz’da 3. bir program gönderildi. Bu programda Meclis’te bulunan siyasi parti başkanlarının konuşması da yer alıyordu. Biz de bu programa katılacağımızı açıkladık. Bugün Meclis Başkanı yeni bir açıklama yaptı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve kendisinin konuşma yapacağını söyledi. 14.45 itibariyle yeni bir program geldi.”

“Program Saray’ın talimatı ile değiştirildi”

Program değişikliğiyle ilgili TBMM Başkanını eleştiren Tezcan şöyle devam etti, “TBMM başkanı nezaketsiz ve beceriksiz bir tutum içindedir. Demek ki söylediğini 40 kez düşünmek lazım. Nereden talimatla bu programları yaptığını düşünüp ona göre karar almak gerek. Saray’dan aldığı talimatla bu programı değiştirmiştir. Muhtemel ki genel başkanın konuşmasının ardından azarlandı ve programı değiştirdi. CHP Genel Başkanı’nın konuşmasından korkmuşlardır. Darbenin siyasi ayağının ortaya çıkarılmasından korkmuşlardır. Bir kez daha ortaya çıkmıştır ki halkın 15 Temmuz’u ile sarayın 15 Temmuz’u farklıdır. Ne yazık ki 15 Temmuz anmasını sarayın 15 Temmuz’u olarak halkın hafızasına kazımaya çalışıyorlar.”

“Figüran olmayacağız”

“Sayın genel başkanımızın konuşmasından korkulup acelacele, nezaketsiz şekilde ve beceriksizce yapılan bu program değişikliğinden sonra bu gece Meclis’te yapılacak toplantıya Genel Başkanımız katılmayacaktır” diyen Tezcan şöyle devam etti, “Belli ki bizim bu programlarda yer alıp gerçeği ifade etmemizden korkuyorlar. Bu programları sadece Saray’ın 15 Temmuzu anlayışı içinde inşa etmek istiyorlar. Biz bunun figüranı olmayacağız. Konuşma yapamayacağımız, gerçeği anlatamayacağımız bir zeminde olmayı doğru bulmuyoruz.”

Yıldırım’a yanıt

Tezcan, Başbakan Binali Yıldırım’ın “CHP 5 kez karar değiştiriyor” sözlerine de, “Sayın başbakanın gelişmelerden haberi yok ya da böyle söylemeyi uygun buluyor. 5 kez karar değiştiren CHP değil TBMM başkanıdır” dedi.