07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Erdoğan ve Troykasına Rağmen
Erdoğan ve Troykasına Rağmen

Erdoğan ve Troykasına Rağmen

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG/PYD’ye silah verilmesi talimatını dün imzaladığını açıkladı.

ABD SDG kararı net bir şekilde açıkladı

Pentagon Sözcüsü Dana White yaptığı yazılı açıklamada, “Dün Başkan (Trump), DEAŞ karşısında Rakka’da açık bir zafer kazanmak için, gerekli görüldüğünde Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Kürt unsurlarını teçhizatlandırmak üzere Savunma Bakanlığını yetkilendirdi.” ifadelerini kullandı. White, PYD/PKK’nın başını çektiği SDG’nin “Rakka’yı yakın zamanda başarılı bir şekilde alabilecek tek güç” olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin PYD/PKK konusundaki güvenlik kaygılarının farkında olduklarını kaydeden White, “Türk halkına ve hükümetine, ABD’nin, NATO müttefikimizin ek güvenlik risklerini engellemek ve NATO müttefikimizi korumak hususuna bağlılık konusunda güvence vermek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan ve Troykasına Rağmen

AP ajansı haberinde “Karar, Türkiye’nin sert itirazlarına rağmen alındı” yorumunu yaptı.

ABD’nin Rakka’da YPG’ye silah verme kararını resmen onaylaması hakkında PYD’den de açıklama geldi. PYD Eş Başkanı Salih Müslim,“Rakka kampanyası, terörizme karşı uluslararası koalisyonla paralel olarak ilerliyor. SDG’ye ve onun parçası olarak savaşan silahlı gruplara silah tedarik etmeleri doğal.” dedi

Tayyip Erdoğan’ın 16-17 Mayıs’ta gerçekleştireceği ABD ziyareti öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ABD’ye gitmişti. 3’lü Rakka operasyonu ve YPG/PYF’ye silah verilmemesi için temaslarda bulunmuştu.