07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Dubai Değil Fransız” Diye Espri Bile Yapmış
“Dubai Değil Fransız” Diye Espri Bile Yapmış

“Dubai Değil Fransız” Diye Espri Bile Yapmış

Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Reza Zarrab soruşturması kapsamında New York JFK Havalimanında göz altına alındıktan sonra tutuklandı. FBI’ın takibinde olduğu ortaya çıkan Atilla hakkında, görevinden alınan Başsavcı Preet Bharara’nın başlattığı soruşturma kapsamında FBI tarafından, 40 sayfalık rapor hazırladığı da nortaya çıktı. FBI ajanı Jennifer A. McReynolds tarafından hazırlanan rapora göre, Mehmet Hakan Atilla, 2010 -2015 yılları arasında ABD’de bir dizi yasayı ihlal ettiği gerekçesi ile gözaltına alındı. Bunlar arasında Buğday üretimi olmayan Dubai’den buğday ihracı da bulunuyor. FBI raporunun ayrıntısı bu haberde var.

Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla soruşturmada adı olmasına rağmen neden ABD’ye gittiği sorusunun yanıtı da henüz yok. Hakan Atilla’nın adı 17 25 Aralık soruşturma tutanaklarında geçiyordu. O tutanaklarda şu anda tutuklu olduğu konulardan biri “Dubai Buğdayı” da vardı.  13 ocak 2014 tarihli Hürriyet gazetesinde yayınlanan “Buğday ‘Sarraf’ı” başlıklı haberde Hakan Atilla’nın Rıza Sarraf ile olan telefon görüşmesi yer alıyordu. Atilla bu görüşmede şu anda tutuklu olduğu Dubai buğdayı için  “Ancak, buğdayın menşeinin Dubai olması mümkün değil. Fransızmış herhalde onlar” diyordu.

17/25 Aralık soruşturma tutanaklarından hazıurlanan haberde Hakan  Atilla’nın adı şöyle geçiyordu;

“Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında tutuklanan Rıza Sarraf (Reza Zarrab) altın ticaretinin yanı sıra İran’a Dubai’den usulsüz buğday ticareti yaptığı da ortaya çıktı. Soruşturma tutanaklarına göre Halk Bankası yöneticileri ile bu ticareti konuşan Sarraf’a Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan “Dubai menşeli buğday mı olur?” uyarısında bulundu. “Step by step öğreniyoruz” diyen Sarraf buğdayda altın işindeki kadar tecrübeli olmadığını da söyledi.

“Elemanların yanında b…nu çıkarmayın”

Soruşturma dosyasındaki belgelere göre Sarraf, Süleyman Aslan, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ve Abdullah Happani arasındaki buğday görüşmeleri dikkat çekiyor. Bu belgelere göre Sarraf, Aslan’ın uyarıları doğrultusunda iş arkadaşı Happani’yi yönlendirirken, mantığa aykırı usulsüzlükler konusunda dikkatli davranmasını istiyor. Sarraf’ın ifadesine göre Aslan, kendisini uyarırken, “Elemanların yanında b…nu çıkarmayın. Dubai menşeili buğday olmaz” diyor. Atilla da Sarraf ile bir görüşmesinde bankaya beyan edilecek menşe şahadetnamesinde buğday ürünlerinin menşeinin Dubai olarak beyan edildiğini ifade ediyor. Atilla, “Ancak, buğdayın menşeinin Dubai olması mümkün değil. Fransızmış herhalde onlar” diye espri yapması dikkat çekiyor. Sarraf bankaya aynı evrakları vereceklerini; ancak ürünün tümünün buğday diye yazılıp yazılmadığını soruyor. İlk iki ürünün şeker, sonrakilerin buğday diye yazıldığını anlatan Happani, soya, mısır gibi ürünlerin de yazıldığını belirtiyor. “