07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Dışkısal Tepki !

Dışkısal Tepki !

Venezuela’da Nisan ayından bu yana  sosyalist cumhurbaşkanı Nicolas Maduro protesto ediliyor. Zaman zaqman şiddet dozu yükselen protestolarda eylemciler bu sefer, göz yaşartıcı bomba kullanan polise dışkı doldurulmuş şişe ve torbalarla karşılık verdi. Polise bu şekilde karşılık veren protestocuların sayısı her geçen gün artıyor.

Dışkısal Tepki !

Dünkü gösterilerde başkent Caracas’ta bir, Merida kentinde de daha önce yaralanan bir göstericinin ölmesiyle, eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 39’a çıktı.

“Dışkı Yürüyüşü”

Caracas’ın ana caddesinde yapılan ve “Dışkı Yürüyüşü” adı verilen eyleme binlerce muhalefet yanlısı katıldı. Çoğunu gençlerin oluşturduğu maskeli eylemciler, sapanlar ve kendi yaptıkları kalkanları kullandı.

Eylemciler dışkı doldurdukları küçük cam şişeleri, yollarını keserek gaz ve basınçlı su sıkan Ulusal Muhafız birliklerinin üzerine fırlattı.

Maduro, ABD’nin teşvik ettiği düşmanlarının kendisini bir darbeyle devirmek istediklerini söylüyor. Uzun yıllar Sosyalist Parti’nin gölgesinde kalan muhalefet şimdi ilk kez parlamentoda çoğunluğa sahip.
Ancak muhalefet, hükümetin bir referandum yapmayı reddederek, yerel seçimleri öteleyerek ve 2018’de yapılacak cumhurbaşkanı seçimini erkene almamakta direnerek ülkedeki krizin çözümünü engellediğini söylüyor. Maduro ise “kurucu meclis” adıyla yeni ve süper yetkilere sahip bir organ oluşturarak yeni bir anayasa yapmayı ve kamu yetkilerinde değişikliğe gitmeyi tasarlıyor. Maduro, protestocuların bir süre sonra eylemlerine kendiliklerinden son vermelerini ve bu arada ülkenin yıllardır içinde olduğu resesyonu hafifletmesi için dünyada petrol fiyatlarının yükselmesini bekliyor.