07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Derin Alçaklığa Tahliye
Derin Alçaklığa Tahliye

Derin Alçaklığa Tahliye

Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret etme” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarını işlediği iddiasıyla hakkında açılan dava acilan Süleyman Yeşilyurt’un ilk duruşmada tahliyesine karar verildi.

Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Süleyman Yeşilyurt ile kızı olan avukatı Berrin Yeşilyurt katıldı. Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Süleyman Yeşilyurt, kendisinin tarih araştırmaları yaptığını, Mustafa Armağan ile 2011 yılında Osmanlı tarihi konusunda bilgiye sahip olduğu için tanıştırıldığını, siyasi görüşlerinin farklı olduğunu savundu.

“Fetullah Gülen ile ilgili sert eleştireler yapmam üzerine programı yarıda kestiler”

“Mustafa Armağan ‘Derin Tarih’ isimli derginin ve programın genel yayın yönetmenidir. Kendisi tarafından yapılan televizyon programına 8 kere katıldım. Yavuz Bahadıroğlu’nun da olduğu programa 4 defa katıldım. 2014 yılında Fetullah Gülen üzerine ‘Pensilvanya Cambazı’ isimli kitap yazdım. 2015 yılında Mustafa Armağan bu kitapla ilgili konuşmak üzere beni Yavuz Bahadıroğlu’nun da bulunduğu ‘Derin Tarih’ isimli programa konuk olarak çağırdı. Fetullah Gülen ile ilgili sert eleştireler yapmam üzerine programı yarıda kestiler. Benim bunları anlatmamdaki gaye iddianameden anladığıma göre bu kişiler beni birkaç defa gördüklerini söylemiş, kendileriyle ilgili vaziyeti kurtarmak istemişler. Doğruları anlatmıyorlar.”

“Zayıf halka olduğum için bana dava açıldı”

“Zayıf halka” olarak kendisine dava açıldığını iddia eden Yeşilyurt, şunları aktardı: “İddianamede yer alan ve program çözüm tutanağında yer alan konuşmaları Atatürk’e hakaret kastı ile yapmadım. Üslup ve yorum farklılığı kapsamında ele alınması gerekir. Yanlış anlaşıldıysam da Türk milletinden özür dilerim.

“Beni nasıl sattıklarını anladım”

“Programda benimle birlikte yer alan kişilerin beyanlarından beni nasıl sattıklarını anladım. Programa katıldığıma pişman oldum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Türk milletinden defalarca özür diliyorum. Bu programı yapan kişilerin huzurunuza gelmeyip benim getirilmemi adalet adına kabullenemiyorum. Beraatime karar verilmesini istiyorum.”

Derin Alçaklığa Tahliye

Mahkeme, sanık Süleyman Yeşilyurt’un savunmasının alınmış olması, dosya kapsamındaki mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine karar verdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

“İlgili kişiler kendilerini kurtarmak adına müvekkilimi satarak bir kurban seçti”

Duruşma çıkışında açıklama yapan Berrin Yeşilyurt, şöyle konuştu:

“İlgili kişiler kendilerini kurtarmak adına müvekkilimi satarak bir kurban seçti. O da benim babam oldu ama kaçmadı, teslim oldu. 20 gündür cezaevinde mağdur edildi. Kendisi Atatürkçü milliyetçi bir insandır. Bu ülkenin kurucusuna hakaret edenler varsa cezalandırılmaları gerekir ancak müvekkilim kurban edilip tek başına bırakıldı. Babam ‘Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim’ dedi mahkemede. O program gerçekten yayınlanmaması gereken bir programdı. Biz de o programa katılmamasını çok istedik. Programın kasıtlı yapıldığını düşünüyorum.”

İddianamede, sanık Yeşilyurt’un “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” ile “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Tahliye kararı verilen Süleyman Yeşilyurt yandaş Tv’net’de yayınlanan “Derin Tarih programına konuk olmuş, Afet İnan’ın aile geçmişinden ve babasının mesleğinden yola çıkarak kendisinin “manevi evlat olamayacağını” iddia ederek “Mustafa Kemal İzmir’de bir müsamerede Afet İnan’ı görür. Afetin İnan’ın alımlı çalımlı halini görünce babası Ziraat Müdürü İsmail Hakkı Bey’i çağırtırlar, der ki ‘Ben kızınızı manevi evlat almak istiyorum’. Şimdi burada doğruları konuşmak lazım. Manevi evlat kimdir? Bakıma muhtaç, tahsile muhtaç ama bu bir Ziraat Müdürü’nün kızı, bir dönem de milletvekilliği yapmış. Hem ziraat müdünün hem milletvekilinin kızını almak, el vicdana koyacağız. Afet İnan Latife Uşşakizade’den sonra Çankaya’nın çağlayanıdır. Afet İnan hiçbir zaman manevi evlat değildir, Çankaya’nın nikahsız firts lady’sidir.” ifadelerini kullanmıştı.

Program sunucularından, Akit yazarı Yavuz Bahadıroğlu’nun İnan’la ilgili olarak “Güzel miydi” sorusunu sorması üzerine, programın diğer sunucusu Mustafa Armağan ise “Gençliğinde güzeldi ancak sonradan şişmanlıyor” şeklinde cevap vermişti..

Diğer “Derin alçaklar” için takipsizlik kararı verilmişti

Atatürk’e alenen hakaret eden Yeşilyurt’u destekleyen program sunucuları Yavuz Bahadıroğlu ve Mustafa Armağan, açılan soruşturma için savcılık ifadelerinde “canlı yayında müdahale edemedik” diyerek kendilerini savunmuş ve haklarında takipsizlik kararı verilmişti. Süleyman Yeşilyurt ise aynı soruşturmada tutuklanmıştı.