07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Darbe Komisyonu’nda AKP-FETÖ İlişkileri Rötarı
Darbe Komisyonu’nda AKP-FETÖ İlişkileri Rötarı

Darbe Komisyonu’nda AKP-FETÖ İlişkileri Rötarı

TBMM Darbe Komisyonu’nun raporunda ‘FETÖ ile amaç birliği içinde olmakla’ suçlanan CHP, AKP-FETÖ ilişkilerini tek tek belgeleriyle sıraladı ve şerh olarak sundu. CHP’nin ek şerh vermesinin üzerinden bir ay geçmesine karşın komisyon raporu TBMM kayıtlarına girmedi. Kayıtlarda raporunu bitiren komisyonun hâlâ çalıştığı belirtiliyor.

Darbe Komisyonu’nda AKP-FETÖ İlişkileri Rötarı

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun kamuoyuna açıklanan taslak raporda olmamasına karşın Meclis Başkanlığı’na sunulan raporda CHP’ye yönelik ağır suçlamaların ardından CHP’nin rapora ek şerh vererek AKP ile FETÖ arasındaki ilişkileri belgeleriyle sıralamasından sonra komisyonda ek şerh rötarı yaşanıyor. TBMM’nin resmi kayıtlarında “komisyonun çalışmalarını sürdürdüğü” ibaresi yer alırken, bu durum CHP’nin eklediği şerhin rapora konulmasından rahatsızlık duyulduğunu gösterdi.

Rapor hala TBMM başkanlığına sunulmadı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 26 Temmuz 2016 tarihinde parlamentoda grubu bulunan bütün partilerin desteğiyle kurulan TBMM Darbe Araştırma Komisyonu resmen kurulmasının üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine karşın raporunu resmen TBMM Başkanlığı’na sunmadı. AKP’nin üye bildirmemesi nedeniyle komisyon çalışmalarına 4 Ekim 2016 tarihinde başlayabildi. Kamuoyunda büyük beklenti oluşmasına karşın komisyon çalışmalarını bir ay ek süre almadan 3 Ocak 2017 tarihinde tamamladı. Komisyon bu tarihten sonra ise özellikle anayasa değişikliğine ilişkin yapılacak referandum nedeniyle rapor hazırlama ve yazım aşamasını 16 Nisan sonrasına erteledi.

Raporda CHP suçlanmıştı

Referandumun ardından 26 Mayıs 2017 tarihinde taslak rapor kamuoyuna açıklandı. Taslak rapora CHP’nin FETÖ ile aynı amaç birliği içinde olduğu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun FETÖ’den talimat aldığı yönündeki ağır suçmaların eklenmesinin ardından 12 Temmuz 2017 tarihinde rapor resmin TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Ancak taslak raporda olmamasına karşın hem CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu hem de partiyi suçlayan ifadelerin rapora eklenmesi üzerine CHP bu duruma itiraz ederek 20 Temmuz 2017 tarihinde rapora yaklaşık 75 sayfadan oluşan çok önemli ek şerh sundu.

AKP – FETÖ ilişkisi belgeleriyle sıralandı

CHP’nin sunduğu ek şerhte, AKP ile FETÖ arasında yıllar itibarıyla gerçekleşen ilişkiler bir bir belgeleriyle sıralandı. Ek şerhte FETÖ lideri Fethullah Gülen ile AKP yöneticilerinin fotoğrafları, Gülen hakkında AKP sözcülerinin açıklamaları, gazete kupürleri, AKP’lilerin Gülen’i öven görüntülerine ilişkin internette yer alan videoalara ilişkin bağlantı adresleri yer aldı.

Rapor gerekçe olmaksızın resmi kayıtlara girmedi

CHP’nin ek şerh sunmasının üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine karşın rapor resmen tamamlanıp TBMM kayıtlarına henüz girmedi. TBMM’nin resmi kayıtlarında da Darbe Araştırma Komisyonu hakkında “Komisyon çalışmaları sürüyor” denilmesi sürecin hiçbir gerekçe gösterilmeden sürüncemede bırakıldığını gösterdi. Raporun gerekçe olmaksızın resmi kayıtlara girmemesi, CHP’nin AKP ile FETÖ ilişkisini belgelerle anlattığı ek şerhin rahatsızlık yarattığı yorumlarına neden oldu.