07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Çoktan Seçmeli Nikah… Çiftlere Süt Kardeşliği Uyarısı…
Çoktan Seçmeli Nikah… Çiftlere Süt Kardeşliği Uyarısı…

Çoktan Seçmeli Nikah… Çiftlere Süt Kardeşliği Uyarısı…

Resmi nikâh kıyma yetkisinin belediye memurları ve muhtarlar dışında il ve ilçe müftülerine de verilmesine yönelik kanun tasarısı, TBMM gündeminde görüşülmeyi bekliyor. Tasarıya ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

Çoktan Seçmeli Nikah… Çiftlere Süt Kardeşliği Uyarısı…

Resmi nikâh kıyma yetkisinin belediye memurları ve muhtarlar dışında il ve ilçe müftülerine de verilmesine yönelik kanun tasarısı, TBMM gündeminde görüşülmeyi bekliyor.Tasarıya ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. tasarı yasalaşıp uygulama yönetmeliği çıkarıldıktan sonra evlenme başvurusu yapan çiftlere, “Nikâhınızı müftünün mü, belediye memurunun mu kıymasını istiyorsunuz?” diye sorularak tercihli bir form doldurmaları istenecek.

Çiftler tercihli form dolduracak

Gazete Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre; tasarı yasalaşıp uygulama yönetmeliği çıkarıldıktan sonra evlenme başvurusu yapan çiftlere, “Nikâhınızı müftünün mü, belediye memurunun mu kıymasını istiyorsunuz?” diye sorularak tercihli bir form doldurmaları istenecek. Resmi müftü nikâhı talep edenlerin ayrıca bir dini nikâh merasimi yapmalarına gerek kalmayacak.

Müftüyü seçenler dini kurallara uygun nikah

Nikâhını müftünün kıymasını isteyenler aynı zamanda, “Dini kurallara uygun bir nikâh töreni” hizmetini de alacaklar. Müftünün ya da görevlendireceği memurun kıyacağı nikâh da resmi nikâh statüsünde olacak. Müftülük, nikâh işlemleri için gerekli yasal takibatı kurumlarla yazışarak yapacak.

Evlenen çiftlere süt kardeşliği uyarısı

Aynı zamanda evlenecek çiftler açısından, “süt kardeşliği” gibi dinen haram kılınan konularda uyarıları yapacak. Başvuru formunda, dini merasimli müftü nikâhını tercih etmeyenler, halihazırdaki gibi evlendirme memurlarına yönlendirilecekler ve nikâh işlemleri dini merasim olmadan kıyılacak. Yani belediye başkanı ve yetkilendirdiği evlendirme memurunu tercih edenler; ya belediyeye ait evlendirme dairesinde ya da düğün salonunda nikâhını kıydırabilecek.