07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bulgaristan’ı Nasıl Karıştırmıştı?
Bulgaristan’ı Nasıl Karıştırmıştı?

Bulgaristan’ı Nasıl Karıştırmıştı?

Almanya‘nın AKP‘li bakanların “evet” propagandasına izin vermemesi tartışmaları bugünkü grup toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun da gündemindeydi.. Kılıçdaroğlu, Bulgaristan’la geçen yıl yaşanan “Vaiz Ataşe” krizini hatırlatıp, Bulgaristan Parlamentosunda Türkiye dostluk grubu başkanı Erdinç İsmail Hayrullah‘ın Türkiye’ye giriş yasağını belgesiyle gösterdi,” bu çifte standarttır” dedi… AKP, Bulgaristan’daki Türkleri temsil eden Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’dan yana tavır alması sonucu yeni bir parti için HÖH içindeki muhaliflere para yardımı yapmış, bu durum Bulgaristan ile krize neden olmuştu.

İşte Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki konuşmasından ilgili bölüm;

“İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır”

“İki sayın bakan Almanya’ya gidip konuşma yapacaklar. Gidip konuşmalılar. 2 bakana izin verilmemesi hem iktidar tarafından, hem bizim tarafımızdan tepkiyle karşılandı. Bizim bakanlarımız da gitmeli propagandasını yapmalı dedik. Bir konuyu eleştiriyorsanız önce dönüp kendinize bakmanız lazım. Bizde adı şudur; iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır. Bir örnek vermek istiyorum. Bulgaristan’da çok sayıda vatandaş geldi Türk vatandaşı oldu. Orada partileri var. Bulgaristan’dan buraya gelip propaganda yapıyor oradaki siyasetçiler. Ama şu yapıldı. Bulgaristan’da Türk kökenli hem bu de Bulgar vatandaşı olan Erdinç İsmail Hayrullah, Bulgar parlamentosunda Türkiye dostluk grubu başkanı. Türkiye’de propaganda yapmak istiyor. Türkiye’ye girişini yasakladı.”

“Resmen Türkiye’ye girişi yasak diyorlar neden?”

“Dışişleri Bakanlığı yasakladı. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti yasakladı. Niye yasaklıyorlar? Aynı şeyi sen yapıyorsun. Belgesi de işte elimde. Buradan Sayın Cumhurbaşkanına Sayın Başbakan’a soruyorum. Bu Türk vatandaşının, Türkiye’deki çifte vatandaş olanlara gelip kavuşmasını propaganda yapmasını neden yasaklıyorsunuz? Elektrik kesildi şu bu değil resmen Türkiye’ye girişi yasak diyorlar neden? Bir devlet, kendi itibarını ayaklar altına almaz korur. Bunun mücadelesini yapar. Almanya’ya kızıyorsun daha kötüsünü siz yapıyorsunuz. Siyasette çifte standart olmaz. Neden izin vermiyorlar biliyor musunuz? Nasıl Türkiye’yi ayrıştırıyor, kutuplaştırıyorlarsa, Bulgaristan Türklerini de ayrıştırdılar. Hak ve Özgürlükler Partisi’nin karşısına Dost Partisi kurdurdular. Bu olabilir mi anneler? Dost Partisi girebilir. Hak ve Özgürlükler Partisi giremez dediler. Bu çifte standart olur mu anneler?”

Bulgaristan ile yaşanan “Vaiz Ataşe Krizi’nin ayrıntılarına aşağıdaki haber linkinden ulaşabilirsiniz.