07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD’nin Suriye’yi Vurmasına Dünyadan Tepkiler
ABD’nin Suriye’yi Vurmasına Dünyadan Tepkiler

ABD’nin Suriye’yi Vurmasına Dünyadan Tepkiler

ABD‘nin Suriye‘yi füzelerle vurmasının ardından, İlk tepki Rusya’dan geldi…Ardından danda peş peşe açıklamalar yapıldı. Rusya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) acil toplantı çağrısı yaptı. Suudi Arabistan ve İsrail saldırıyı desteklerken, İran sert bir dille karşı çıktı.

RIA Novosti’ye konuşan Rusya Meclis Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, Suriye’ye yönelik ABD saldırısının, “BM üyesi bir ülkeye yönelik saldırganlık” olduğunu savundu.

Durumu görüşmek için Moskova’nın acil BMGK toplantısı talep edeceğini söyleyen Ozerov, ABD ile Suriye’deki tüm askeri temasları kesebileceklerini söyledi.

Rusya BM Daimi Temsilcisi Vladimir Safronkov, ABD’nin Suriye’ye askeri müdahalesinin olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabileceğini belirtti.

“Saldırının olumsuz sonuçlardan sorumlu olurlar”

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov, BM Güvenlik Konseyi’nde İdlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Safronkov, askeri müdahalenin “olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı” uyarısında bulundu. Olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine Safronkov, “Irak’a Libya’ya bakın” cevabını verdi.

Putin: ABD olan ilişkilerimize zarar verdi

ABD’nin Suriye’ye ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesi ile vurmasının ardından Rusya Devket Başkanı Vladimir Putin, ‘Saldırı ABD ile olan ilişkilerimize zarar verdi’ dedi.

İran’dan çok sert tepki

İran, ABD’nin Suriyedeki Şayrat Hava Üssü’ne düzenlediği füze saldırısını şiddetle kınayarak, saldırının uluslararası hukuka aykırı tehlikeli bir hareket olduğunu belirtti.İran Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaprak, İran, Amerikan savaş gemilerinden Suriyedeki Şayrat Hava Üssü’ne yapılan saldırıyı ve her türlü tek taraflı askeri eylemi şiddetle kınıyor ifadelerine yer verdi.

Başkan Trump’ın talimatının ardından Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross destroyerlerinden ateşlenen 59 Toma Hawk füzesi, Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’nü vurdu.

İsrail ve Suudi Arabistan: Tam destek veriyoruz

İsrail ve Suudi Arabistan, Avustralya’nın ardından ABD’nin Suriye’yi füzelerle vurmasına İngiltere’den de destek geldi. Fransa “ABD saldırı ile ilgili bizi bilgilendirdi” şeklinde açıklama yaptı. İran ise Suriye’deki hava üslerinin vurulmasını kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı’na ait internet sitesinde, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin, “ABD’nin Suriye’deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü’ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kasımi açıklamasında, “bu gibi tek taraflı adımların” Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.

Çin: Dikkat çeken zamanlama

ABD Başkanı Trump, Çin lideri Xi Jinping’le buluşmadan hemen önce Washington saldırıyı duyurdu. Çin yönetimi, Rusya ile birlikte Esad rejiminin en önemli destekçileri arasında.