07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Bizde İdam Yok Rahatlıkla İade Edebilirsiniz”
“Bizde İdam Yok Rahatlıkla İade Edebilirsiniz”

“Bizde İdam Yok Rahatlıkla İade Edebilirsiniz”

İngliz haber ajansı Reuters’a konuşan AKP Genel Başkanı  Tayyip Erdoğan ABD’nin başarısız bir darbe girişiminde bulunan Fethullah Gülen’i iade etmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan röportajda, “Kaldı ki bizim ülkemizde şuan idam yok, rahatlıkla iade edebilirsiniz” dedi.“İdlib’e asker göndereceğiz” dedi.

İşe Erdoğan’ın Reuters’a verdiği röportajdan başlıklar;

“Bizde İdam Yok Rahatlıkla İade Edebilirsiniz”

Erdoğan, Türkiye’nin stratejik ortağı olan ABD’nin başarısız bir darbe girişiminde bulunan Fethullah Gülen’i iade etmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan röportajda, “Kaldı ki bizim ülkemizde şuan idam yok, rahatlıkla iade edebilirsiniz” dedi.

“YPG’yi silahlandırmak ABD ve müttefiklerine zarar verir”

Erdoğan, Washington yönetiminin Suriye’de IŞİD’le savaşan YPG güçlerini silahlandırmasının Washington ve müttefiklerine zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu. Haberde, Türkiye’nin YPG’yi yasadışı PKK’nın Suriye uzantısı olarak gördüğü de kaydedildi.

Türkiye Almanya ilişkileri

Röportajda Almanya ile siyasi ilişkilerin geliştirilebileceğini ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Türkiye’yi ve politikalarını eleştirmekten kaçındığı için Erdoğan’ın övgüde bulunduğu belirtilirken, Rusya’nın S-400 füze sistemini satın almasına rağmen Türkiye’nin NATO ile olan bağları güçlü olduğunu söylediği belirtildi. Erdoğan S-400’lerin anlaşmasının tamamlandığının hatta kaporasının dahi verildiğini açıkladı.

“MGK’dan sonra adımlarımızı atacağız”

Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarında şunları söyledi:

“Bizim 27’sinde bir MGK toplantımız vardı. Tabii bu 25’indeki gelişme sebebiyle MGK toplantısını yarına aldık. Yarın MGK toplantımızı yapacağız, hemen arkasından da Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. Yeni bir adım var. Buradaki yaptırımlar neler olacak, hepsini MGK’da etraflıca görüşeceğiz. Bu yaptırımların zamanlaması yol haritası ne olacak, tüm bunları MGK’da, Bakanlar Kurulu’nda görüşmek suretiyle yapacağız. Gündeme gelen yeni bir adım daha var, cumartesi günü de hükümetimizin yurt dışına asker gönderme kararı söz konusu. Bunu parlamentoya getirecek. Bu kararın çıkmasıyla çok farklı bir süreç olacak. Biz hep şefkat elimizi uzattık, kredi imkanları verdik. Kerkük petrol boru hattıyla alakalı bu noktadaki sıkıntılarında yanlarında olduk. Bunlar etraflıca ele alınacak. Bunlar ele alındıktan sonra adımlarımızı ona göre atacağız.”

“Merkel Türkiye’ye karşı saldırmamıştır”

Berlin-Ankara hattındaki gerginliğe ilişkin olarak da konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

“Yeşiller Partisi’nin bize saldırmasını önemsemem. Onların karakterinde olan bir şey. Sol grupların Türkiye’ye saldırmasını önemsemem, onlar saldırır. Merkel çok daha önemli bir politika gütmüştür. Merkel herhangi bir saldırıya girmemiştir. Bazı açıklamalar yaptım. Oradaki bütün soydaşlarımıza açıklamada bulundum. Türkiye düşmanlarına oy vermeyiniz dedim.”

“Putin’le görüşeceğiz”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarda kalmaması gerektiğini savunan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Pazartesi günü Putin’le görüşeceğiz, perşembe günü de Ankara’da yemek yiyeceğiz. Suriye’de ne gibi adımlar atılması gerektiğini, bunların terör örgütlerinden arındırılmasıyla barışın olduğu bir zemine nasıl kaydıracağız bunun gayretinde olacağız. Bu konuları da İran Devlet Başkanı ile burada görüştük, Astana’da görüştük. Nasip olursa 4 Ekim’de de İran seyahatim olacak. Benden önce de Genelkurmay Başkanımın bir seyahati olacak, Irak Genelkurmay Başkanı’nın bir ziyareti olacak.”