07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Biz İtiraz Ettik Ama…”
“Biz İtiraz Ettik Ama…”

“Biz İtiraz Ettik Ama…”

Gökçek’le yol konusunda anlaşmaya varan, ormanın kesildiği anlarda itiraz etmeyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Rektörlüğün, Gökçek’in istifasının kesinleşmesinin ardından öğrencilere bir mail atarak, ODTÜ’deki ağaç katliamına itiraz ettiklerini ancak kabul görmediğini yazdı.

“Biz İtiraz Ettik Ama…”

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek istifa etti. Gökçek, istifasının istenmesinden 23 gün sonra, görevi bıraktı. İstifasının konuşulduğu günlerde ise, Gökçek’in Ankara’da yaptıkları tartışılmaya başlandı. Bu tartışmalardan en dikkat çekeni Orta Doğa Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nün içinden geçen yoldu. Yolun inşaatıyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ Rektörlüğü, bütün itirazlara rağmen anlaşmıştı. Anlaşmanın hemen ardından Gökçek gece yarısı belediyeye bağlı onlarca iş makinesi ve kamyonu ODTÜ ormanına göndermişti. Polislerin korumasında çalışan iş makineleri ODTÜ ormanını yerle bir etmişti.

 

REKTÖRDEN ÖĞRENCİLERE “AÇIKLAMA”

Odatv’de yer alan habere göre, ODTÜ ormanının yerle bir edilmesinin üstünden kısa bir zaman geçti. Gökçek’in istifası kesinleşince ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ öğrencilerine bir mail gönderdi. Rektör Kök tarafından 23 Ekim’de gönderilen mailde, Rektörlüğün yol planına itiraz ettiği ancak, itirazın reddedildiği ileri sürüldü.

Gökçek’le yol konusunda anlaşmaya varan, ormanın kesildiği anlarda itiraz etmeyen Rektörlüğün, Gökçek’in istifasının kesinleşmesinin ardından öğrencilere böyle bir mail atması dikkat çekti.

İŞTE O MAİL

İşte ODTÜ Rektörü Kök’ün öğrencilere gönderdiği mailin tam metni:

“Sevgili Öğrencilerimiz,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün 07.12.2016 tarihinde Üniversitemize gönderdiği ‘Turan Güneş Bulvarı ile Güney Çevre Otoyolu (TRT Kampüsü ve Eymir Güzergahı)’ önerisi sizlerle 07.07.2017 tarihinde e-posta ile olmak üzere çeşitli ortamlarda paylaşılmıştı.

İlgili idari ve akademik uzmanlardan oluşan Komisyonumuz, TRT Genel Müdürlüğü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi arazisi arasından, Turan Güneş Bulvarı ile Ankara Çevre Otoyolunu birbirine bağlayan ve Eymir Gölü girişine yakın bölgede viyadükler üzerinden geçecek 30 metre genişliğinde önerilen bu yolun uygun olmadığını gerekçeleriyle birlikte açıklayan bir görüş yazısı oluşturmuş; bu yazı Rektörlüğümüz tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğüne 04.01.2017 tarihinde iletilmiştir.

Bu gelişmeyi takiben, 23.06.2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi ilan panosunda 23.06.2017 tarihinde, söz konusu yol bağlantısına ilişkin 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişiklikleri askıya çıkarılmıştır. Bu plan değişikliğinde, yukarıda sözü edilen 30 metre genişliğindeki taşıt yolunun planlandığı görülmektedir. Yani söz konusu plan değişikliğinde, Üniversitemizin 04.01.2017 tarihinde dayanaklarıyla birlikte ilettiği görüşlerin dikkate alınmadığı görülmüştür.

Üniversitemiz, 11.07.2017 tarihinde söz konusu plana, özeti bağlantıda (http://genduy.odtu.edu.tr/2017/Yol-Guzergahi-Bilgilendirme.pdf) verilen gerekçeler ile itiraz etmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Üniversitemizin tüm itirazlarını 21.08.2017 tarih ve 16306199-252.01.03-E.9871 sayılı yazısı ile reddetmiştir. Söz konusu ret kararı Üniversitemize 05.09.2017 tarihinde tebliğ edilmiştir.

Bunun üzerine Üniversitemiz, 19.09.2017 tarihinde yürütmeyi durdurma istemli olarak iptal davasını, Ankara 11. İdare Mahkemesi’nin 2017/2732 Esas sayılı dosyasına açmıştır.”