07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Bazı Şahısların ‘Uygunsuz’ Yaklaşımları Var”
“Bazı Şahısların ‘Uygunsuz’ Yaklaşımları Var”

“Bazı Şahısların ‘Uygunsuz’ Yaklaşımları Var”

Reza Zarrab  davasının yargıcı Richard Berman, Türk hükümetinin savcılık makamını eleştirdiğine dikkat çekerek “Atilla ve Zarrab’ın savunma makamlarına yardımcı olmak istiyorsanız belge ve tanık paylaşın” çağrısı yaptı. Berman, tercümanlar gibi davayla ilişkili kişilere “uygunsuz yaklaşıldığını” açıkladı.

“Bazı Şahısların ‘Uygunsuz’ Yaklaşımları Var”

ABD’de tutuklu bulunan Iran asıllı Türk vatandaşı Rıza Sarraf ve Atilla’nın da aralarında bulunduğu sekiz sanığın İran’a uygulanan yaptırımları yasadışı yollarla ihlal etmekle yargılanacağı davanın hakimi Türkiye hükümetini sürece dair eleştirel açıklamalardan ziyade savunma ekibine yardımcı olabilecek materyalleri temin etmeye davet etti.

Önümüzdeki hafta başında başlaması öngörülen davanın son ön duruşmasında konuşan yargıç Richard Berman, çoğu basın yoluyla yapılan eleştirilerin ifade özgürlüğünün kullanılmasından öte bir işlevi olmayacağını belirtti. “Hükümet yetkililerinin savcılık makamını eleştiren ifadeleri de dahil olmak üzere birçok yorum yapılıyor” diyen Yargıç Berman, “Kanımca, Atilla ve Zarrab’ın savunma makamlarına gerçekten yardımcı olmayı arzu eden hükümet görevlileri var ise, savunmaya yardımcı olabilecek delilleri ya da tanıkları mahkemeyle paylaşmalılar. Örneğin, iddialara dair bilgiye sahip bir Halkbank çalışanı olabilir” diye konuştu.

Anonim jüri ihtimali

Yargıç Berman, aynı zamanda, yüksek profilli bir davanın başlamak üzere olduğunu hatırlatarak, bazı şahısların, tercümanlar gibi davayla ilintili görev yapan olan kişilere, “uygunsuz bir şekilde yaklaşıldığı bilgisini aldığını” söyleyerek “anonim jüri” ihtimalini değerlendirebileceğini söyledi, taraflardan görüş istedi. ‘Anonim jüri’ denilen uygulama ABD yargı sisteminde 1977 yılından bu yana çok özel şartlarda ve ciddi güvenlik endişeleri oluştuğu taktirde kullanılmakla olan bir mahkeme düzeni. Bu jüri düzeninin uygulandığı davalarda üyelerin ismi, davaya taraf olan kişilerden tamamen saklı tutulabilirken, bazı durumlarda ise basın mensupları ve izleyiciler hariç savunma ve savcılık makamları ile paylaşılıyor.

Atilla’nın avukatı Victor Rocco bu tür bir uygulamanın organize suç davalarında görülebileceğini ancak bu davada tamamen yersiz olduğunu savundu. Savcılık makamı ile alınan ortak bir kararla jüri üyelerinin gerçek isimleri yerine kendilerine verilecek numaralarla anılması kabul gördü.

Yargıç Berman, onumuzdeki günlerde benzer uygunsuz yaklaşımlara maruz kalan dava görevlileri kendisiyle temasa geçtiği taktirde gereken yasal işlemlerin yapılması için sorumlu makamları devreye sokacağını ekledi.

Atilla’ya halen çalışanı olduğu Halkbank’ın tavsiyesi üzerine katılacak olan McDermott Will & Emery LLP Hukuk firmasına bağlı avukatları kabul edip etmediği soruldu. Sanığa, hukuk firmasının aynı zamanda İran’a uygulanan ambargonun delinmesinde zarar gördüğü iddia edilen bazı bankaların hukuki temsilcisi olmasından doğabilecek çıkar çatışması hatırlatıldı ve savunmasını olumsuz etkileyebileceği vurgusu yapıldı.

Firmanın Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği daimî Temsilciliği’nin Belçika’daki ofisine de ticari danışmanlık yaptığının altı çizilerek bu ilişkiden doğabilecek önyargılı bir tercihle kendisinin zarar görebileceği gibi sanığı koruma amaçlı bildirimleri Atilla, Türkçe, “Farkındayım” diyerek cevapladı. Savunma makamı her biri 60’dan fazla sayfa içeren yaklaşık 6 bin dokümanın hangilerinin jüriye sunulacağına dair bilgi talep etti. Savcilik tarafından tanık ve delil listelerinin son halinin bugün mahkemeye ve Atilla’nın savunma ekibine teslimi bekleniyor.