07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bakanlıktan Sivas Katillerini Kurtarma Emri
Bakanlıktan Sivas Katillerini Kurtarma Emri

Bakanlıktan Sivas Katillerini Kurtarma Emri

Mahkemenin iki sanık hakkında yeniden iade talebinde bulunulması isteği Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce reddedildi ve mahkeme uyarıldı: Zaman aşımını değerlendirin, bu kişiler hakkında davayı düşürün.

Bakanlıktan Sivas Katillerini Kurtarma Emri

Sivas Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993’te 35 kişinin vahşice yakılarak katledilmesine ilişkin davanın görülmesine 26 Mayıs Cuma günü Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davaya, Madımak’ta katledilen aydınların yakınları ile avukatları katıldı.

“Zaman aşımını değerlendirin ve davayı düşürün”

Önceki duruşmada mahkemenin iki sanık hakkında yeniden iade talebinde bulunulması isteğinin Adalet Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce reddedildiği ve Bakanlığa bağlı bu birimin idari birim yetkisini aşarak “zaman aşımını değerlendirin, bu kişiler hakkında davayı düşürün” uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

“Sanıklar devletin bir yerlerinde korunuyor”

Dava avukatlarından Kazım Genç durumla ilgili “Gelen yazı bir idari birimden gelmiştir. Mahkemelerin objektifliğine gölge düşürecek yazı yazılması hatta ‘talimat verir gibi’ zamanaşımını değerlendirin söyleminde bulunması, bizim baştan beri bu davadaki sanıkların devletin bir yerlerinde korunduğu savımızı doğrulamıştır. Mahkemenin yazdığı bir yazı vardır. İdari birim de bunu yerine getirmek zorundadır. Bunu yerine getirmeyenler hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dedi.