07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Aktif Bank CEO’su İle Görüşmemi Egemen Bağış Ayarladı”
“Aktif Bank CEO’su İle Görüşmemi Egemen Bağış Ayarladı”

“Aktif Bank CEO’su İle Görüşmemi Egemen Bağış Ayarladı”

ABD’nin New York kentinde başlayan Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olmayı kabul eden Reza Zarrab, mahkemeye getirildi.

“Aktif Bank CEO’su İle Görüşmemi Egemen Bağış Ayarladı”

Hürriyet’ten Razi Canikligil’in aktardıklarına göre, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ABD’nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İran işadamı Zarrab , New York’ta devam eden duruşmada mahkeme salonuna alındı.

Zarrab, ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle  içeri alınıp tanık koltuğuna oturtuldu. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab önce savcılar, sonra da eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın avukatları tarafından sorgulanacak. Mahkemede konuşan Zarrab’ın iddiaları şöyle:

“Doğru yanıtları veremedim. Korkmuştum”

“Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Korkmuştum. Üç yükümlülüğüm var savcılığa. Gerçekleri söylemek. ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek.”

“ABD hükümeti bana af sözü vermedi”

“ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla işbirliği yapıp sorumluluğumu kabul etmek hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu.

Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.”

“Suçumu itiraf etmeye karar verdim”

“Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim.”

“Yaptırım kurallarını en iyi Hakan Atilla Bildiği için onu aradım”

Sarraf, İran’ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söyledi. Yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını iddia etti.

Rıza Sarraf, 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası eski başkanı Mahmud Bahmani ile doğrudan görüştüğünü iddia etti. Sarraf nakit istifade eden bankaya “nakit dağıtımı” konusunda yardımcı olmak için daha iyi bir fiyat noktası önerdiğini söyledi. Sarraf iddialarında daha sonra Sarraf, ilişkinin sona ermiş olduğunu ekledi.

“Aktif Bank CEO’su ile görüşmemi Egemen Bağış ayarladı”

Reuters’ın aktardığına göre, mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış’ın fotoğrafı gösterildi. Reuters, Sarraf’ın Aktif Bank’ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış’ın aracı olarak Aktif Bank CEO’su ile görüşme ayarladığını iddiasını aktardı. Rıza Sarraf, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti.