07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Aşılması İçin Elimizden Geleni Yapmaya Hazırız”
“Aşılması İçin Elimizden Geleni Yapmaya Hazırız”

“Aşılması İçin Elimizden Geleni Yapmaya Hazırız”

Yedi Müslüman ülke “IŞİD ve El Kaide’yi güçlendirmekle” suçladığı Katar’la diplomatik ilişkilerini kesti. Türkiye’den ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşolu’ndan geldi:Hepimizi üzen bir gelişme oysa biz körfez bölgesini birliğini beraberliğini kendi birlik beraberliğimiz olarak görüyoruz.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmesinin ardından basın toplantısında Katar’daki krize ilişkin konuşan Çavuşoğlu, diyalog çağrısında bulundu.

“Aşılması İçin Elimizden Geleni Yapmaya Hazırız”

İşte Çavuşoğlu’nun o açıklaması;

“Hepimizi üzen bir gelişme oysa biz körfez bölgesini birliğini beraberliğini kendi birlik beraberliğimiz olarak görüyoruz ve buna katkı sağlıyoruz. Çok sayıda ortak çalışmamız var. Her bakımda bu dayanışma önemli elbette sorunlar yaşayabilir ülkeler ama her şartta diyalogun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Biz var olan tablodan üzüntü duyduk. Aşılması için elimizden geleni yapmaya hazırız”

 

 

 

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, ülke güvenliği için Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini, ülkelerinin hava sahasını Katar’a kapattıklarını, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılması gerektiğini duyurdu.

Karara gerekçe olarak Katar’ın terörist gruplara verdiği iddia edilen destek gösterildi.

Ayrıca Katar’ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen’de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon’daki rolünün sona erdiği bildirildi. Açıklamada, “Katar’ın başta El Kaide ve IŞİD olmak üzere Yemen’de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı koalisyondan çıkarılmasına karar verildi” ifadesi yer aldı.

Kararın odağındaki Katar’dan “Esefle karşılıyoruz” tepkisi geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson taraflara diyalog çağrısında bulunurken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yardımcısı “Diplomatik ilişkileri kesmek ve sınırları kapatmak, krizi çözmenin yolu değil” açıklamasında bulundu.

Körfez ülkeri arasındaki diplomatik krize Yemen ve Libya da katılarak Katar’ı teröre destek vermekle suçladı. Son olarak Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonu, Maldivler’in de Katar’la diplomatik ilişkilerini kestiğini aktardı. Böylece Katar’la diplomatik ilişkiyi kesen ülke sayısı yediye yükseldi.