07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Arazi, Yurt Devletten, Hizmet Paralı”
“Arazi, Yurt Devletten, Hizmet Paralı”

“Arazi, Yurt Devletten, Hizmet Paralı”

Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan‘ın yönetim kurulunda yer aldığı TÜRGEV‘e ait, İstanbul Mevlanakapı’daki binlerce metrekarelik park alanı, İBB tarafından geçtiğimiz günlerde sosyal kültürel tesis alanına çevrildi. Karar itirazlara rağmen alt ölçekli plana da işlendi.

 

“Vakıf kuruluyor arazi, yurt hepsi devletten. Hizmet ise paralı”

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak’ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne önceki gün  Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda yer aldığı TÜRGEV’e ait Mevlanakapı’daki yaklaşık 2 bin 800 metrekarelik park alanının, sosyal kültürel tesis alanına alınmasına ilişkin itirazlar geldi. İtirazların reddedilmesi tartışmalara yol açtı. CHP’li meclis üyeleri “Vakıf kuruluyor arazi, yurt hepsi devletten. Hizmet ise paralı. Böyle vakıf olmaz” diye tepki gösterdi. AKP’li Meclis üyeleri ise vakfın ‘kamu yararı’ olduğunu savundu.

İBB Meclis’inden Bilal’in TÜRGEV’ine özel karar

TÜRGEV’e ait Fatih Mevlanakapı’daki park alanı 29 Eylül 2016’da üst ölçekli planlarda sosyal ve kültürel tesis alanına alındı. TÜRGEV’in araziyi yurt olarak kullanabilmesi sağlandı. CHP’li meclis üyeleri Hakkı Sağlam bu karara itiraz etti. Meclis üyeleri itirazında “park ve yeşil alan olan kamusal donatıdan yandaş bir vakfa tahsis edilen öğrenci yurdu kulanımlı Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı’na alınmıştır. Burada kamu yararından bahsedilemez” ifadelerini kullandı. İBB itirazı reddetti. Bunun üzerine mecliste söz alan CHP’li Meclis üyesi Mesut Kösedağı, “100 derneğe tahsis yapıldıysa bunun 90’ı TÜRGEV ile İlim ve Yayma Vakfı’na yapıldı” dedi. AKP’li Meclis Üyesi Faruk Aydın ise TÜRGEV’in ‘kamu yararı’ olan bir vakıf olduğunu belirtti.

Alt ölçekli plana da işlendi

TÜRGEV’e ait yurt ve yakınındaki konutlar da dün İBB Meclisi’ne gelen teklif raporla alt ölçekli plana da işlendi.