07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Sorun Yok, Antalya Hariç”
“Sorun Yok, Antalya Hariç”

“Sorun Yok, Antalya Hariç”

Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), “güvenik nedeniyle Türkiye’ye charter uçuşlarının durdurulabileceği” yönündeki kararını iptal etmişti… Ancak “Antalya charterları için bu uyarının hala geçerli olduğu ve uçuşların durdurulabileceğini ” açıklaması kafaları karıştırdı.

Soçi’deki güvence havada kaldı

Turkrus.com’un haberine göre, yaşanan bu gelişme Rusya basınında geniş yankı yarattı. Çünkü Soçi’deki Putin-Erdoğan zirvesinin ardından yapılan, “Artık sorun kalmadı. Türkiye charterları için güvenlik uyarısı içeren bu karar geri çekilecek. O uyarının hükmü kalmayacak” açıklaması havada kaldı.

“Sorun yok, Antalya hariç”

Gazetelerin “En popüler turizm destinasyonu olan Antalya’ya charter seferleri sınırlandırılabilir” diye ilk sıralardam verdiği haberler, “Rusya’dan Türkiye’ye yapılan charter seferlerinin güvenlik tehditleri nedeniyle durdurulması ihtimali ortadan kalktı; Antalya hariç!” şeklinde yorumların yapılmasına sebep oldu.

Erdoğan’a “yasaklar kaldırıldı” denildi ama…

Yaşanan bu gelişmenin Putin ile Erdoğan’ın “Domates ve vize hariç her konuda tümüyle anlaşmaya varıldı, yasaklar kaldırıldı” açıklamasının ardından gelmesi dikkati çekiyor.

Bu arada “Charter uyarısının tamamen iptal edildiğini” açıklayan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvrokoviç’in, yaptırımların kaldırılması konusunda son adımları müzakere etmek üzere bu hafta sonunda (6-7 Mayıs) Ankara’ya geleceği duyurulmuştu.

Antalya Yüzde 80’ini oluşturuyor

Kommersant gazetesinin haberinde, “Moskova, charter seferleriyle ilgili uyarıyı kaldırmak için Ankara’ya verdiği sözü kendi üslubunca yerine getirdi. Rosvitasiya tur operatörlerine yolladığı telgrafta Moskova’dan Antalya havaalanına yapılan charter uçuşlarının sınırlanabileceği uyarısı yaptı. Antalya, Rusya’dan Türkiye’ye turlarla giden turistlerin yüzde 80’ini ağırlıyor” diye yazdı.

Haberde, “Sektör temsilcileri, bu kararın fiilen Türkiye’ye charter uçuşları için komple yasak tehdidi anlamına geldiğini vurguluyor” denildi. Şu ana kadar Rusya’dan Türkiye’ye 1 milyondan fazla tur rezervasyonu alındığı bildiriliyor.

Uçuşlar tarifeli seferlerle telafi edilmeye çalışılacak

Diğer yandan, charter uçuşları için uzun zamandır tehdit ve riskler gündemde olduğu için Rusya’dan pek çok şirketin özellikle bölgelerden Türkiye’ye uçuşlarını “tarifeli seferlere” çevirerek olası hasarı minimize ettikleri yorumu yapılıyor.

Başkan Putin Soçi’de Erdoğan’la düzenlediği basın toplantısında en önemli konunun Rusyalı turistlerin güvenliği olduğunu, Türkiye’nin bu konuda gerekli önlemleri aldığını, gerekirse güvenlik konularına Rus uzmanların Türk meslektaşlarına destek verebileceklerini açıklamıştı. Başbakan Yardımcısı Dvarkoviç de, “Sorun yok, Türkiye charterleri ile ilgili uyarı iptal edilecek” demişti.