07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AKP’de “Badi” Önlemi
AKP’de “Badi” Önlemi

AKP’de “Badi” Önlemi

TBMM Genel Kurulu’nda bugün başlayacak partili cumhurbaşkanlığı anayasa görüşmeleri öncesinde iktidar ve muhalefet partisi kulisleri oldukça hareketlendi. Kulislerde AKP’nin oylamalarda milletvekillerini kontrol altında tutmak için askerde kullanılan ve adına ‘badi’ denilen birbirine zimmetleme yöntemi yapacağı ileri sürüldü.

Gözler Anayasa değişikliğini ortak hazırlayan AKPve MHP kanadına çevrilmiş durumda. T24’den Hülya Karabağlı’nın ulaştığı kulis bilgilerine göre MHP’de eski Ülkü Ocakları Başkanı Atila Kaya’nın ret oyunu açıklamasıyla genel başkan yardımcılığından istifasının ardından parti içindeki Başkanlık karşıtlarının da ön plana çıktığı ifade ediliyor. MHP’de Ülkü Ocakları’nda yöneticilik yapmış milletvekillerinin anayasa değişikliğine ret oyu vereceği ifade edilirken sandalye sayısı 39 olan MHP’de 20 vekilin firesinden söz ediliyor.

‘AK PARTİ ‘BADİ’ SİSTEMİNİ KULLANACAK’

İktidar kulislerinde milletvekilleriyle son yapılan basına kapalı toplantılarda ikna turlarına dikkat çekiliyor. Ancak, kulislere yayılan bilgiler AKP içinde bölge milletvekilleri ile ‘ByLock’ kullandığı iddia edilen siyasilerin pakete oy vermeyeceği yönünde. AKP yönetiminin böyle bir riski görmesi halinde paketi geri çekebileceği de konuşuluyor. Partinin oylamalarda milletvekillerini kontrol altında tutmak için askerde kullanılan ve adına ‘badi’ denilen birbirine zimmetleme yöntemi yapacağı ileri sürülüyor. Bu sisteme göre 5 milletvekilinden bir milletvekilinin sorumlu tutulduğu anlatılıyor.

KAHRAMAN GELİRSE OY KULLANACAK

Bir süre önce ağır bir ameliyat geçiren TBMM Başkanı İsmail Kahraman hasta yatağından vekaletini AKP’li başkanvekili Ahmet Aydın’a verdi. İkinci tur oylama son dakika değişikliği olmazsa ikinci tur oylamayı Aydın yönetecek. Ancak, İsmail Kahraman hasta yatağından kalkıp genel kurula gelirse oy kullanabilecek.