07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AKP ve MHP Arasında Kayıp Yüzde 10 Kavgası
AKP ve MHP Arasında Kayıp Yüzde 10 Kavgası

AKP ve MHP Arasında Kayıp Yüzde 10 Kavgası

Yeni Anayasa paketinin ortakları AKP ve MHP, 1 Kasım seçimlerine göre tam yüzde 10 oy kaybetti. İki parti yönetiminden de “kazandık” açıklaması geldi ancak,her iki partide de kayıp yüzde 10’luk oy konuşuluyor. AKP, yüzde 10 için MHP’yi işaret etse de MHP bunu üstüne alınmıyor.

Siyasi yasakların kaldırıldığı 1987 referandumuna benzeyen başa baş sonuçlarıyla ve rekor sayıdaki itirazlarıyla sonuçlanan referandum, paketin ortakları AKP ile MHP’nin kucağına da yüzde 10’luk bir gerilim bıraktı.

Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün haberine göre, 1 Kasım seçimlerine göre iki partinin oy toplamında yaşanan yüzde 10’luk kayıp nedeniyle, “Yüzde 10’un faturası kimin” kavgası, ilk geceden başladı. Dünkü referandum, en son yapılan 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 61.5 düzeyinde toplam bir oya sahip olan evet cephesinin performansı açısından merak ediliyordu. Bunda, MHP yönetiminin evetçi olmasına karşın seçmeninin büyük oranda hayıra yakın olduğunun tüm gözlemcilerce kabul edilmesi etkili oldu. Evet ortakları, referanduma, 1 Kasımdaki AKP’nin yüzde 49.49 ve MHP’nin yüzde 11.90 oyu ile toplamda yüzde 61.30 oranında bir büyüklükle girdi.

Yüzde 10 kayıp hangi partiden?

MHP’den ihraç edildikten sonra hayır kampanyası yürüten Meral Akşener de,bu oy toplamına işaret ederek, “16 Nisan’da yüzde 61.5 evet çıksın siyaseti bırakırım” açıklaması yapmıştı. Tartışmalar sürerken dün açıklanan sonuçlara göre iki partinin oluşturduğu evet cephesinin oy oranı yüzde 51.5 oldu. Buna göre iki ortak, tam yüzde 10’luk bir kayba uğradı.

AKP: Sadece bizim oyumuz

Referandum sürecinde en büyük kaybın MHP’de olacağına ilişkin yaygın gözlem nedeniyle AKP kulislerinde de ilk olarak yüzde 10’un faturasının çok büyük oranda bu partide olduğuna ilişkin yorumlar yapıldı. Parti kulislerinde yüzde 51.5’lik oy oranının, 1 Kasım’daki AKP’nin oy oranının üzerinde olduğu ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan anketlerde AKP’nin tek başına aldığı oya denk geldiği de ifade edildi. AKP’de yapılan analizlerde MHP’nin yaklaşık yüzde 10’luk bir potansiyesi olduğu, bunun yüzde 90 oranında hayıra gittiği görüşleri de ifade edildi.

MHP: Gizli hayırcı AKP’liler

Dünkü sonuçlarla birlikte yüzde 10’luk kayba ilişkin MHP’de de ilk görüşler dile getirildi. MHP, faturayı kendisine kesen ve özellikle AKP’den gelen yorumları üzerine almadı. MHP kulislerinde yüzde 10 sorununa ilişkin ilk itiraz AKP’nin oy oranı için 1 Kasımdaki yüzde 49’un ölçüt alınmasına oldu. MHP’de referandum sonuçlarının AKP’nin 7 Haziran’daki yüzde 41 ya da biraz üstü düzeylerine çekilmiş olabileceği, bunun üzerine MHP oylarıyla yüzde 51.5’lik sonucun alınmış olabileceği belirtildi. MHP’de bu noktada kampanya sürecinde dile getirilen “AKP’deki gizli hayırcılar” tespitlerine de gönderme yapıldı.

Kayseri ve Konya

MHP’de, gizli hayırcılar olgusu çerçevesinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi Kayseri ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun memleketi Konya sonuçları gündeme getirildi. 1 Kasım seçimlerinde Konya’da AKP tek başına yüzde 74 oy alırken, dünkü referandumda evete yüzde 73 oy çıktı. Kayseri’de ise 1 Kasım seçimlerinde AKP tek başına yüzde 65 oy alırken dün evete yüzde 67 çıktı. MHP’de İstanbul ve Ankara’da ilk kez evetin hayırdan geride çıkması da kayıp AKP seçmenine bağlandı. Türkiye’de gözler bugünden itibaren, 2019 olarak öngörülmesine karşın daha öne de çekilme olasılığı bulunan seçimlere çevrildi. Erken ya da 2019’da yapılacak ve Türkiye’nin ilk başkanlık yönetiminin başlayacağı seçim sürecinin önemli gerilimlerinden biri de iki ortak arasındaki bu yüzde 10 kavgası olacak.