07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Adamına Göre Darbe Sorusu
Adamına Göre Darbe Sorusu

Adamına Göre Darbe Sorusu

Darbe Komisyonu’nun siyasilere gönderdiği sorular adamına göre mi hazırlanıyor dedirtti. AKP‘li Reşat Petek yönetimindeki komisyon, Melih Gökçek’e gönderdiği sorularda ‘Ankara’yı parsel parsel satma’ iddiasını hiç gündeme getirmedi. CHP’li Başkan Murat Hazinedar’a ‘ayrıntılı olarak “FETÖ”ye yardım edip etmediği soruları yöneltildi.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu, AKP Genel Sekreterliği’ne 12 AKP milletvekilinin FETÖ lideri Fethullah Gülen’le ABD’de çekilen fotoğrafa atıf yaparak görüşmenin AKP aracılığıyla yapılıp yapılmadığını sordu. Söz konusu fotoğrafta aralarında AKP Grup Başkanvekili olan İlknur İnceöz’ünde bulunduğu milletvekilleri yer alıyordu.

Gökçek’e “parsel parsel” sorusu sorulmadı

Komisyon ayrıca CHP’li Murat Hazinedar, AKP’li Melih Gökçek ve Kadir Topbaş’a da sorular yöneltirken, Gökçek’e Ankara’yı parsel parsel satma iddiasıyla ilgili hiçbir soru yöneltilmemesi dikkat çekti. TBMM Darbe Araştırma Komisyonu, CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yazılı olarak sorular yöneltti. Komisyonun Hazinedar’a FETÖ’ye yardıp yapıp yapmadığıyla ilgili kapsamlı sorulara yer verilirken Gökçek ve Topbaş’a genel sorular yöneltilmesi dikkat çekti. Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Gökçek hakkındaki “Ankara’yı bu yapıya parsel parsel sattığı” iddiasıyla ilgili herhangi bir soru yöneltilmemesi dikkat çekti. CHP’li Hazinedar’a yöneltilen sorularda Hazinedar’ın FETÖ’nün Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı faaliyetlerine katıldığı, FETÖ hakkında methedici ifadelerde bulunduğu ayrıntılı bir şekilde anlatılarak; bu kapsamda CHP tarafından disiplin işlemi başlatıldığı anımsatıldı.

Hazinedar’a şu sorular yöneltildi:

– Fethullah Gülen Cemaati ve şimdiki adıyla FETÖ’ye, nakdi para yardımı, desteği, bağışı; menkul yardımı, desteği, bağışı, satışı, kiralanması; gayrimenkul devri, yardımı, desteği, bağışı, satışı, kiralanması; ayni hak ihdası, tadilatı, ilavesi, devredilmesi; imar hakkı ihdası, tadilatı, ilavesi, devredilmesi; mal, hizmet, yapım işi ihalesi, satışı, satın alınması şeklinde destekleriniz oldu mu? Açıklar mısınız?

* Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın faaliyetlerine iştirak ederek, “Hizmet Hareketi’nin birçok çocuğunun yetişmesine katkıda bulunduğunu” ifade ettiniz ve “Çocukların yetişmesi” için tavsiye ettiğiniz bilgisinden hareketle, çocukların yetişmesinden kastettiğiniz neydi? Özellikle 17-25 Aralık Darbe Girişiminden sonra bir cemaat ve hizmet hareketi olmayıp Paralel Devlet Yapılanması olarak nitelenen bir örgüte dönüştüğü gerçeği dikkate alınarak bu örgüte destek vermeye devam ettiniz mi?

– Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın toplantısında, “Herkes buraya gelmeye cesaret edemezken ben geldim” dediğinizi dikkate alarak, sizce, bu toplantılara katılmak bir cesaret işi midir? “Herkes” bu toplantılara neden iştirak etmiyordu? Kime ve neye karşı bir cesaret sergilediğinizi düşünerek bu açıklamayı yaptınız?

– Cemaat ile aranızdaki ilişkilerin köşe yazılarına konu olacak ve CHP koridorlarında konuşulacak kadar “YAKIN” olmasının sebepleri nelerdir? Yazarların ve kendi partinize mensup üyelerin hakkınızdaki düşüncelerine kaynak teşkil eden “YAKIN” kapsamı dahilindeki ilişkilerinizden bahseder misiniz?

* FETÖ soruşturması ile alakalı hakkınızda yurtdışına çıkış yasağı getirildiği basına yansıdı. Bu olay hakkında düşünceleriniz ve açıklamalarınız nelerdir?

– CHP’den ihraç edilmenizin istendiği, CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından şahsınıza uyarma cezası verildiği kamuoyuna yansımıştır. CHP içinde ciddi rahatsızlıklara sebep olan ve uyarma cezası ile neticeye ulaşan FETÖ ile münasebetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kadir Topbaş’a  15 Temmuz’da ABD ziyareti soruldu

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a ise 15 Temmuz sırasında ABD’de bulunmasına ilişkin soru yöneltildi.

AKP’li vekillere Gülen ziyareti sorusu

Darbe Komisyonu; AKP Genel Sekreterliği’ne gönderdiği yazıda ise AKP’li milletvekillerinin ABD’de Fethullah Gülen’i ziyaretine ilişkin kamuoyuna yansıyan fotoğrafı anımsatarak, fotoğrafta adı geçen ve aralarında AKP milletvekillerinin de bulunduğu Sefiye Seymanoğlu, İlknur İnceöz, İsmail Tamer, Afif Demirkıran, Vedat Demiröz, Bayram Özçelik, Ahmet Öksüzkaya, Fatoş Gürkan, Dilek Yüksel, Mustafa Hamarat, Adem Tatlı ve Osman Ören’den oluşan heyetin Fetullah Gülen ile yaptığı iddia edilen görüşmenin AKP tarafından düzenlenen bir program kapsamında olup olmadığını sordu.