07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Adalet Yürüyüşü!
Adalet Yürüyüşü!

Adalet Yürüyüşü!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Güvenpark’tan İstanbul Maltepe Cezaevi’ne başlatacağı yürüyüş başladı… Yürüyüş öncesi polis Güvenpark’ı kapattı. Katılma isteyenler tek tek üzerleri aranarak parka alındı.

Adalet yürüyüşü!

Yürüyüşün başlamasından bir süre sonra İstanbul yolunun yürüyüş için ayrılan bölümünün karşısındaki refüjden ‘Rabia’ işaretleri yapan bir grupla CHP’liler arasında gerilim yaşandı. Polis gruptan bir kişiyi gözaltına aldı. Gerginlikten sonra yürüyüşteki kitle Erdoğan’a yönelik “Hırsız katil” sloganı attı.

“Bir bedel ödemek gerekiyorsa ödemeye hazırım”

Kılıçdaroğlu parka doğru ailesiyle birlikte yola çıktı. CHP lideri gazetecilere açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu “Umarım vicdanları sağır olanlar da anlarlar. Bir bedel ödemek gerekiyorsa ödemeye hazırım. Yürüyüşümüz adalet sağlanana karar sürecek” dedi. Kılıçdaroğlu elinde “Adalet” yazan bir döviz taşıdı.. Kılıçdaroğlu “Adaletin olmadığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Kendi ülkemizde barış içinde yaşamak istiyoruz. Yeter diyoruz. Bunun için yürüyoruz. Eğer barış için bir bedel ödenecekse onu biz ödeyeceğiz. Bu yürüyüş kutlu bir yürrüyüştür. Adalet isteyen herkes bu yürüyüşe destek vermek zorundadır. Adalet Adalet Adalet! Herkesin düşüncesine saygılıyız, herkesin siyasal görüşüne saygılıyız. Ama herkes adaleti savunmak zorundadır. Bütün dünya duysun. Biz kendi topraklarımızda bir dikta yönetimi ile karşı karşıyayız. Biz dikta istemiyoruz.” dedi.

“Herkes için adalet”

“Enis Berberoğlu serbest bırakılırsa yürüyüş sona erecek mi?” sorusunun yanıtı CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger’den geldi. Aksünger “Biz bu yürüyüşü sonlandırmayacağız çünkü ‘herkes için adalet’ diyerek başladık yürüyüşe. Tutuklu HDP’li vekiller için de yürüyoruz.” dedi.

Kılıçdaroğlu günde 18 KM yürüyecek

Öte yandan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ankara’dan İstanbul’a başlatacağı “Adalet Yürüyüşü”nün bazı ayrıntıları netleşmeye başladı. Ankara Güvenpark’tan başlayıp, Maltepe Cezaevi’nde son bulacağı belirtilen yürüyüşte, Kemal Kılıçdaroğlu’nun günde 18 km katedeceği belirtildi. Kılıçdaroğlu ve CHP’lilerin Güvenpark’a spor kıyafetlerle gelmesi öngörülürken, yürüyüşün 28 gün sürmesi bekleniyor. 69 yaşındaki CHP Lideri’nin, bu nedenle yürüyüşün yaratabileceği sıkıntıları kendisiyle paylaşanlara, “Siz kendinize bakın” şeklinde yanıt verdiği gelen bilgiler arasında.

 

Ankara valiliği: Makul sayıda kişi katılabilir

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Yapılacak etkinlikte kamu düzeninin, kamu güvenliğinin, trafik düzeninin ve toplantıya katılanların güvenliğinin sağlanması esastır. Bu amaçla, alınacak güvenlik tedbirlerine etkinliği düzenleyen ve katılanların uyması zorunludur. Yürüyüşün Ankara ili sınırları içerisindeki kısımlarında katılımcıların güvenliğini ve trafik düzenini sağlamak amacıyla korteje, Valiliğimize bildirilen makul sayıdaki kişi katılabilecektir. Yürüyüş güzergahında bulunan yerleşim yerlerinde miting ve benzeri etkinlikler yapılmayacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 15.6.2017 tarihinde saat 11.00’de Güvenpark’ta toplanılarak İstanbul Maltepe’ye kadar devam edeceği açıklanan yürüyüş ile ilgili olarak aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun bulunmuştur” denilerek şu maddeler sıralandı:

“1. Yapılacak etkinlikte kamu düzeninin, kamu güvenliğinin, trafik düzeninin ve toplantıya katılanların güvenliğinin sağlanması esastır. Bu amaçla, alınacak güvenlik tedbirlerine etkinliği düzenleyen ve katılanların uyması zorunludur.

2. Katılımcılar, Güvenpark’taki toplanma alanına üst araması yapılarak alınacaktır.

3. Yürüyüşün Ankara ili sınırları içerisindeki kısımlarında katılımcıların güvenliğini ve trafik düzenini sağlamak amacıyla korteje, Valiliğimize bildirilen makul sayıdaki kişi katılabilecektir.

4. İl merkezinden sonra yürüyüşe devam edecek olanlar, güvenlik kuvvetlerince kendilerinin tanınabilmesi ve güvenliklerinin sağlanabilmesi için pazu bandı, yelek ve yaka kartı kullanacaktır.

5. Yürüyüş, Ankara ili sınırları içerisinde E-5 Karayolu güzergahı takip edilerek yapılacaktır.

6. Yürüyüş güzergahında bulunan yerleşim yerlerinde miting ve benzeri etkinlikler yapılmayacaktır.

7. Yürüyüş sırasında varsa kaldırımlar yoksa banket kullanılacaktır. Taşıtların seyrine mani olacak ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde yola girilmeyecektir.

8. Katılımcıların can güvenliğinin ve trafik düzeninin sağlanması açısından hava kararmadan önce yürüyüş günlük olarak sonlandırılacaktır.”

Valilik açıklamasında kapatılacak yollara ilişkin ise şunlar ifade edildi: “Saat 09.30 itibariyle Kolej Kavşağı-Anadolu Meydanı (Tandoğan) arası, Atatürk Bulvarı Meşrutiyet Caddesi kesişimi-Ulus kavşağı arası, Saat 11.00 itibariyle, Erbakan Meydanı-Baruthane Kavşağı arası, Ulus Meydanı-Baruthane Kavşağı arası, Demokrasi Meydanı (Tren Garı Kavşağı)-Baruthane Kavşağı arasında kalan cadde ve sokaklar trafiğe kapatılacaktır. Ayrıca, saat 08.00 itibariyle etkinlik sona erene kadar 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanındaki tüm Metro durakları kapatılacak olup seferler bir önceki ya da bir sonraki duraktan sağlanacaktır. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için trafiğe kapanacak yollar ile metro ulaşım durumunu dikkate almalarının faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından eylemin yapılacağı alana 4 kamyonla bariyerler getirildi.. Ancak kamyondan indirilip açılan bariyerler, kısa süre sonra toplatıldı. Polis ekipleri, vatandaşları üst aramasından sonra Güvenpark’a almaya başladı…