07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD’den Sivil Katliamı İtirafı
ABD’den Sivil Katliamı İtirafı

ABD’den Sivil Katliamı İtirafı

ABD Savunma Bakanlığı’ndan katliam itirafı…, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye ve Irak’ta IŞİD hedeflerine karşı düzenlediği saldırılarda, operasyonun başladığı 2014 yılından bu yana en az 352 sivilin “yanlışlıkla” öldürüldüğünü açıkladı.

ABD’den Sivil Katliamı İtirafı

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü’nün açıkladığı, operasyonlarda sivil kayıplara ilişkin aylık değerlendirme raporuna göre, Kasım 2016-Mart 2017 tarihleri arasında da 45 sivil hayatını kaybetti. Bu kayıpların çoğunun Musul’un içi ve çevresinde meydana geldiği belirtildi.

Raporda, 42 sivil kayıp ihbarının ise hala değerlendirilmekte olduğu belirtildi.

Amerikan ordusunun raporunda, Ağustos 2014’den günümüze kadar daha önceden duyurulmamış 80 sivil kaybına da değinildi. Rapor ayrıca, Mart ayına ait üç ayrı operasyondan 26 sivilin ölümünü de içerdi.

Rapordaki resmi rakamlar, diğer bazı dış grupların paylaştığı istatistiklerin çok altında bulunuyor. Kayıpları izleme grubu Airwars, koalisyonun hava saldırılarında 3 bini aşkın sivilin yaşamını yitirdiğini öne sürüyor.

Pentagon açıklamasında, “Sivil yaşamların istemeyerek kaybından üzüntü duyuyoruz ve bu operasyonlardan etkilenen aileler ve diğerlerine en derin sempatilerimizi iletiyoruz” ifadesi kullanıldı.