07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD’den Nota’ya Sert Tepki!
ABD’den Nota’ya Sert Tepki!

ABD’den Nota’ya Sert Tepki!

Türkiye’nin ABD elçisini dışişlerine çağırıp nota vermesinin ardından ABD’den Türkiye’ye en üst düzeyde ilk tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği Konutu önünde meydana gelen olayları “kabul edilemez” olarak niteledi…

“Hayal kırıklığımızı ilettik”

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Fox News’a konuşan Tillerson, “Neler yaşandığını konuşmak ve bunun düpedüz kabul edilemez olduğu şeklindeki görüşümüzü aktarmak için Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdık” dedi.

Şu anda olayla ilgili devam eden bir soruşturmanın olduğunu belirten Tillerson, “Bu soruşturmanın neticesini bekleyip göreceğiz. Ama Türkiye büyükelçiliğinde yaşananlara dair hayal kırıklığımızı ilettik” diye konuştu.

“Soruşturmanın sonucunu bekliyoruz”

Tillerson, Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in, “Türkiye Büyükelçisi’nin sınır dışı edilmesi gerektiği” sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Böyle bir karara varmadan önce soruşturmanın tamamlanmasını beklememiz gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

 McCain:Kavgaya karışan Erdoğan’ın adamlarıydı. ABD buna izin vermez

Aynı programa konuk olan McCain de, Büyükelçi Serdar Kılıç’ın sınır dışı edilmesi görüşünü tekrarlayarak, “Onlar (kavgaya karışanlar) onun ve Erdoğan’ın adamlarıydı. Amerika bu değil ve Amerika’da buna izin verilmez. Barışçıl protestocular dayak yiyor. Bu tamamen yanlış. İlave bilgi talep ettik demek, herhangi bir ilave bilgiye ihtiyacınız yok, sadece görüntüyü izleyin yeter” diye konuştu.

 30 senatör Erdoğan’ın korumalarının yargılanmasını istedi

Öte yandan DW Türkçe’nin haberine göre ABD yönetimine olayların ‘cezasız kalmaması’ yönünde baskı var. Demokratlardan 30 senatör Dışişileri Bakanı Rex Tillerson’a bir mektup göndererek protestocuları döven Erdoğan’ın korumalarının tutuklanmalarını ve yargılanmalarını talep etti. New York Senatörü Carolyn Maloney öncülüğünde hareket eden demokratlar, Tillerson’u Ankara’ya karşı daha sert tutum sergilemeye çağırdı. Senatörler mektupta, “Yabancı güvenlik personelinin böylesi bir davranışına müsamaha gösterilemez” diye yazdı.

“Ekonomik sonuçları olabilir”

Cumuhriyetçi Parti’den iki senatör de Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’a gönderdikleri mektupta Ankara’yı üstü kapalı tehdit etti. ABD’nın yabancı ülkelere yaptığı yardımları denetlemekle görevli Lindsey Graham ve Patrick Leahy imzasıyla gönderilen mektupta, Türkiye’nin olaya karışan korumaları cezalandırmamasının bazı ekonomik sonuçları olabileceği belirtildi.

17 Mayıs’taki kavga Erdoğan’ın korumalarının karıştığı ilk olay değildi. Geçen yıl da Erdoğan’ın nükleer güvenlik konulu bir toplantıya katılmak üzere geldiği Washington’da Türk korumalar ile göstericiler arasında arbede yaşanmıştı.

 

“Sadece korumalar değil elçilik çalışanları da karıştı”

Amerikan medyası da olayı gündemin üst sıralarında tutuyor. CNN International Pazartesi günkü haberinde kavgaya sadece korumaların değil büyükelçilik çalışanlarının da karıştığına yer verdi. Haberde olay nedeniyle kanlar içinde kalan göstericilerin görüntülerine yer verildi. Washington Post’un haberinde ise Erdoğan’ın geçen yılki ziyaretinde yaşanan benzer olaylar hatırlatıldı.