07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 900 IŞİD’li ‘Hiçbir Engele Takılmadan’ Türkiye’ye Döndü
900 IŞİD’li ‘Hiçbir Engele Takılmadan’ Türkiye’ye Döndü

900 IŞİD’li ‘Hiçbir Engele Takılmadan’ Türkiye’ye Döndü

ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center’ın raporuna göre Irak ve Suriye’de bulunan 5 bin 600 yabancı uyruklu IŞİD’li ülkelerine döndü… Raporda yaklaşık 900 Türk vatandaşının da herhangi bir engele takılmadan geri döndüğü belirtiliyor.. Verinin kaynağı ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı.

900 ŞİD’li ‘ hiçbir engele takılmadan’ Türkiye’ye döndü

ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center’a göre, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in en az 5 bin 600 yabancı militanı Suriye ve Irak’tan ülkelerine döndü. Bu kişiler arasında Türkiye’ye dönen yaklaşık 900 kişi de var ve Türkiye bu kategoride ilk sırada yer alıyor.

7 bin 240 kişi IŞİD’li ya da El Kaide’li gerekçesiyle gözaltına alındı

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Soufan Center’ın “Halifeliğin Ötesi: Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit” adlı son raporunda, Türkiye’ye dönen 7 bin 240 kişinin IŞİD veya El Kaide üyeliği şüphesiyle gözaltına alındığı ya da tutuklandığı belirtiliyor.

900 IŞİD’li ‘ hiçbir engele takılmadan’ Türkiye’ye döndü

Raporda yaklaşık 900 Türk vatandaşının da herhangi bir engele takılmadan geri döndüğü belirtiliyor. Verinin kaynağı ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı..

Türkiye 33 ülke arasında 7. sırada

33 ülkeden IŞİD’e katılan cihatçıların incelendiği rapora göre Türkiye, en fazla vatandaşı IŞİD’e katılan 7. ülke. Listenin ilk sırasındaki Rusya’yı ise Suudi Arabistan, Ürdün ve Tunus izliyor. İngiltere’den savaşmaya giden 850 kişinin yarısının da ülkelerine döndükleri belirtiliyor.

Rapora göre ülkelerine dönen savaşçıların bir kısmı hapsedilirken, kalanları sırra kadem basarak sonraki yıllar için önemli güvenlik riskleri oluşturuyor.

40 bin IŞİD’liden 19 bininin kimlikleri belirlenmişti

Soufan Center’a göre çok sayıda ülkenin IŞİD’e karşı operasyon başlatmasının ardından örgüte katılımlar 2015 sonunda durma noktasına geldi. IŞİD’in Suriye’nin Rakka şehri gibi önemli kentlerinin geri alınmasının ardından bulunan belgeler, örgüte katılan 40 binden fazla yabancı savaşçıdan 19 bininin adlarının öğrenilmesini sağlamıştı. Bu kişiler 110 farklı ülkeden gelerek örgüte katılmıştı. Diğer ülkelerin Türkiye’ye gönderdiği isim listelerine göre 146 ülke, toplam 53 bin 781 vatandaşının IŞİD’e katılabileceği endişesini taşıyor.

“IŞİD’in lider kadrosu ülkelerine dönen savaşçıları kullanabilir”

Rapor, IŞİD’in toprak kaybetmesine rağmen IŞİD’in lider kadrosunun ülkelerine dönen savaşçıları uzun süreler kullanabileceği uyarısında bulunuyor: Bu kişiler eski silah arkadaşlarının çağrılarını yerine getirmeye yatkın olacaktır.

“Çoğu ülke nasıl baş edeceğini kestiremiyor”

Soufan Center çoğu ülkenin, IŞİD kontrolündeki topraklardan dönen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu insanlarla nasıl başa çıkacağı, onları topluma nasıl entegre edeceği sorularına yanıt bulamadığını, bu konuda zorlandığını söylüyor.

Raporda IŞİD’in Türkiye’de Temmuz 2017 öncesi 14 saldırı düzenlediği, yalnızca 2016’da 22 saldırının ise engellendiği de belirtiliyor.