07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “1 Şehit, 1500 asker Zehirlendi Hala Bir Açıklama Yok”
“1 Şehit, 1500 asker Zehirlendi Hala Bir Açıklama Yok”

“1 Şehit, 1500 asker Zehirlendi Hala Bir Açıklama Yok”

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer geçtiğimiz salı günü 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında yaşanan ve 1500 askerin etkilendiği, 1 askerin de yaşamını yitirdiği zehirlenme vakası ile ilgili TBMM Başkanlığına olayın araştırılması için bir araştırma önergesi verdi.

CHP’li Biçer önce Manisa Merkezde, ardından Kırkağaç’ta yaşanan besin zehirlenmeleri ile ilgili net bilgilere ulaşılması ve askerlerin durumuna yönelik sonuçların araştırılarak, kamuoyu ile paylaşılması için böyle bir araştırma önergesi verdiğini söyledi. Bu araştırma önergesi ile hem Manisa’da yaşanan vakaların hem de Türkiye genelinde kışlalarda bundan sonra yaşanması muhtemel vakaların da önüne geçmeyi amaçladığını belirten Biçer sözlerini “Umarım yetkililer bu konuda gerekli hassasiyeti gösterir ve yaşanması muhtemel başka olayları da önler” diye sürdürdü.

“1 Asker şehit 1500 asker zehirlendi hala bir açıklama yok”

İşte CHP’li Biçer’in  verdiği araştırma önergesine ilişkin başlılar;

-Bakteriyel enfeksiyon (Salmonella) nedeniyle meydana gelen vakada, askerlerin durumuna yönelik verilen bilgilerde çelişki aynı zamanda tutarsızlıklar var. Askerlerin sağlık durumlarına yönelik verilen bilgiler de buna bağlı olarak ne yazık ki tatmin edici değil.

-Manisa Albay Arif Seyhun Kışlası’nda yaşanan olayın üzerinden 6 gün geçmesine rağmen yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda askerlerimizin durumuyla ilgili net bir bilgi, veri henüz elimizde yok.

“Askerlerin zehirlenmesi  ‘psikolojik’ denilerek olay sulandırıldı.”

-Aynı şekilde cumartesi günü Kırkağaç 6. Jandarma Komando Er Alayında da bir zehirlenme vakası yaşandı. Birliğe bağlı 200’den fazla asker besin zehirlenmesi şüphesi ile Kırkağaç, Akhisar ve Soma’daki hastanelerde tedavi altına alındı. Askerlerin yedikleri yemekten zehirlendiği yönünde bilgilere ulaştık fakat yetkililer tarafından ne askerlerin sağlık durumuna yönelik ne de askerlerin sayısına yönelik tatmin edici resmi bir açıklama yapılmadığı gibi gayri ciddi bir şekilde “psikolojik” denilerek olay sulandırıldı.

“Şehit askerin ölüm nedeni açıklanmadı”

-Tüm bunlarla birlikte Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası’nda yaşanan zehirlenme vakasında şehit olan askerin ölüm sebebinin ne olduğu da kamuoyu ile paylaşılmadı.Şehit olan askerimizin ölüm sebebi, zehirlenen askerlerimizin sağlık durumu ve askerlerimizin kışlalarda sağlık-hijyen bakımından ne durumda oldukları aileler ve kamuoyu tarafından hala net olarak bilinmiyor.

-Askerlerimizin durumuna yönelik ortaya çıkan haberlerden kaynaklanan şüphelerin giderilebilmesi, kamuoyu vicdanının rahatlatılması, tüm Türkiye genelindeki kışlalarda yaşanan zehirlenme -vakalarının nedeninin belirlenmesi ve söz konusu olayın aydınlatılması maksadıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik 24 milletvekilimizin imzası ile Meclis Araştırma Önergesi verdik.