07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Zarrab’ın ABD Yargısıyla İmtihanı
Zarrab’ın ABD Yargısıyla İmtihanı

Zarrab’ın ABD Yargısıyla İmtihanı

17 – 25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonlarının kilit ismi Reza Zarrab’ı tutuklayan ABD,  tüm malvarlığına el koyacak. ABD’nin en büyük delili “Ekonomik Cihat” mektubu…Kefaletle tutuksuz yargılanmak isteyen Zarrab’ın bu talebi reddedildi. Zarrab’ın kaldığı koğuş ve gözaltı fotoğrafı da basına servis edildi.

Hürriyet gazetesi’nin haberine göre; Miami’de FBI ajanları tarafından yakalanan Reza Zarrab’ın  kefalet başvurusu mahkeme tarafından reddedildi. Savcılık, Zarrab’ın banka sahtekârlığı ve karapara aklamayla ilişkili tüm malvarlığına el konulmasını isterken, iddianamedeki en çarpıcı delil ise Zarrab’ın İran Merkez Bankası Başkanı’na hitaben kendi adına hazırlattığı Zarrab Ailesi’nin yaptırımlara karşı ‘Ekonomik Cihat’a hazır olduğunu belirten mektup.

İşte Zarrab Hakkındaki Suçlamalar;

-ABD’yi dolandırmak,

-ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına yasal zemin oluşturan Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı ihlal etmek,

-Banka sahtekârlığı

– Karapara aklama

Bu suçlardan 75 yıl hapisle yargılanması istenen Zarrab’ın kefalet başvurusu ise beş dakika süren ilk duruşmada Yargıç John O’Sullivan tarafından reddedildi. Sonraki duruşma tarihi 4 Nisan’a kadar Zarrab’ın federal hapishanede kalacağı açıklandı.

İşte Zarrab’ın Tutulduğu Tek Kişilik Hücre

56f1752367b0ac30fcb4973e

21 Sayfalık İddianame Hazır

New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara, tarafından hazırlanan 21 sayfalık iddianamede önce İran’a uygulanan ABD yaptırımlarıyla ilgili geniş bir arka plan bilgisi veriliyor.

Zarrab’ın Suç Şirketleri

İddianamede Zarrab ve diğer iki zanlı hakkında kişisel detaylar aktarılıyor. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde İran yaptırımlarını ihlal etmek için kendine bir şirketler ağı kurduğu belirtilen Reza Zarrab dışında, Zarrab’ın sahibi olduğu Royal Holding’de Zarrab için çalışan İranlı Kamelya Cemşidi (29) ve Zarrab’ın finansal işlemler yürütmek için kullandığı, İran Devleti’nin kontrolündeki Mellat Exchange’de üst düzey yönetici olan yine İranlı Hüseyin Necafzade’nin (65) ne tür suçlara karıştıkları sıralanıyor. Sonra da halen aranmakta olan Cemşidi ile Necafzade’nin ABD yasalarını ihlal eden para transferlerindeki rolleri aktarılıyor.

“Ekonomik Cihada Hazırız”

Zarrab hakkında hazırlanan iddianamenin en çarpıcı bölümlerinden biri 3 Aralık 2011’de Reza Zarrab ve Hüseyin Necafzade’nin e-posta hesaplarında tespit edilen, Zarrab adına İran Merkez Bankası Başkanı’na yazılmış Farsça bir mektup. Zarrab’ın imzalaması için yazılan mektupta en büyük delillerden bir tanesi.:

İşte o mektup

-Ruhani Lider (Ayetullah Ali Hamaney) ve (İran) Merkez Bankası’nın saygıdeğer yetkilileri ve çalışanlarının yaptırımlara karşı oynadıkları rol, yaptırımları akıllı bir biçimde etkisiz kılıyor, hatta özel yöntemler kullanarak bu yaptırımları fırsatlara dönüştürüyor. Eğilimin yaptırımları yoğunlaştırmak ve artırmak yönünde olduğu bir sır değil ve İran İslam Devrimi’nin bilge lideri bu yılı ekonomik cihad ilan ettiğinden Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Azerbaycan’da şubeler açarak dış ticarette yarım asırlık bir deneyim edinen Zarrab Ailesi, yaptırım karşıtı parasal ve dış ticaret politikaları uygulamak için her türlü işbirliğine girme isteğimizi bildirmenin bizim milli ve ahlaki görevimiz olduğunu düşünüyor.

Zarrab’ın Kaderi 4 Nisan’da Belli Olacak

NEW York Güney Bölge Savcısı Bharara tarafından hazırlandığından Zarrab’ın yargılanmasının New York’ta olması bekleniyor. Bharara, dün attığı bir Tweet mesajında “Reza Zarrab Manhattan’da (New York) bir mahkeme salonunda Amerikan adaletiyle yüzleşecek” diyerek bu konudaki beklentisini dile getirdi. Ancak konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Amerikalı bir yargı yetkili, Zarrab Miami’den New York’a transfer edilse bile işlemlerinin zaman alacağını söyledi. Yetkili, iki hafta sonra Miami’de tekrar mahkeme karşısına çıkarılacak Zarrab’ın akıbetinin o gün belli olacağını belirtti . Yargıç O’Sullivan’ın 4 Nisan’da hem Zarrab’ın 16-2352 numaralı dosyasının New York’a nakledilip nakledilmeyeceğine hem de kefaletle serbest bırakılıp tutuksuz yargılanıp yargılanmayacağına karar vereceğini aktardı.

Zarrab ABD’de Avukat Ordusu Tuttu

Zarrab’ı Pazartesi günü mahkeme karşısında dünyanın en ünlü avukatlık bürolarından Baker&McKenzie’nin Miami ofisindeki ortağı Lee Stapleton savundu. Ancak mahkeme tutanağında Stapleton’ın geçici avukat olduğu belirtilerek 4 Nisan’daki duruşmada Zarrab’ın asıl avukatının da belirlenmesi istedi. Florida’nın sayılı avukatlarından Stapleton, Zarrab’ın neden ABD’ye geldiği yönündeki soruya cevap vermedi. Dosyayla ilgili açıklama yapma yetkisi bulunan FBI ajanı Michael Leverock da, Zarrab’ın yakalanmasıyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Aynı şekilde Zarrab Türk vatandaşı olduğundan Zarrab’ın tutukluluğu sırasında konsolosluk hizmeti vermesi beklenen Miami’deki Türk Başkonsosluğu, herhangi bir açıklama yapmadı. Kaynaklar, bu tür durumlarda konsolosluğun tutuklu kişinin talebi sonrası devreye girebileceğini belirtirken, Zarrab’ın böyle bir talepte bulunup bulunmadığına açıklık getirilmedi.

Tüfenkci: Türkiye ile bir ilişkisi yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ABD’nin Zarrab’ın tutuklanmasına neden olan soruşturma sürecinde kendilerinden bilgi veya belge istemediklerini söyledi.

İşte Tüfenkçi’nin o açıklaması;

-Soruşturmaya bakarsanız, ambargonun delinmesi ve ABD yasalarına aykırı davranılması gerekçe gösteriliyor. Bizim İran ambargosunu tanımadığımız biliniyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye ile ilişki kurmaları mümkün değildir. Halkbank’ın ise Zarrab olayıyla ilişkilendirmeye çalışılması, kasıtlı ve siyasi bir tavır olur. ABD yasaları açısından suç araştırılıyorsa, bu Zarrab’ın şirket ortakları açısından sonuç doğurur.

İşte Zarrab’un Kara Para İmparatorluğu’nun Türkiye’deki Şirketleri

– Royal Holding A.Ş.
– Durak Döviz Exchange.
-Asi Kıymetli Madenler Turizm.
– ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi

-Güneş General Trading LLC.

Reza Zarrab Hazırlıklara Önceden Başlamıştı

Reza Zarrab’ın, ABD’de tutuklanmasına yönelik iddianamede yer alan şirketlerde ünvan değişiklikleri, ortaklıktan ayrılma ve tasfiye süreçleri yaşandı. Bütün şirketleri çatısı altında toplayan Royal Holding’ın ünvanı geçtiğimiz ay değişti. Bir süredir ortak olduğu şirketlerin ünvanlarını “Roysar” olarak değiştiren Zarrab, son olarak 26 Şubat 2016 tarihinde Royal Holding’in ünvanını Roysar Holding olarak değiştirdi. 17-25 Aralık soruşturması kapsamında da ismi sıkça duyulan Durak Döviz’de Zarrab, 2007-2009 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığı yapmıştı. 2014 yılında şirketin ünvanı Hayyam Döviz oldu. Yönetiminde hala Emin Hayyam bulunuyor. İddianamede geçen Asi Kuyumculuk 6 Ocak 2016’da tasfiye oldu. Ortakları Murat Happani ve Faruk Happani. ECB Kuyumculuk ise 2012’de kuruldu, 2013 yılında tasfiye sürecini girdi. Tasfiye 2015 yılında tamamlandı.