07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Zarrab Soruşturması Türkiye’ye Uzanıyor
Zarrab Soruşturması Türkiye’ye Uzanıyor

Zarrab Soruşturması Türkiye’ye Uzanıyor

ABD’de “Ekonomik cihat” ve Kara para” suçlamalarıyla tutuklanan 17 – 25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab için hazırlanan iddianamede Türkiye de suç mahalli olarak gösterildi. New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara, yeni iddianamede ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği, İran’a uygulanan ambargoyu delmek, banka sahteciliği ve kara para aklama suçlarının işlendiği ülkeler arasında Türkiye’yi de gösterdi. Savcı yeni iddianame ile Zarrab’ın bu suçları kimlerle birlikte işlediğini de araştırma hakkına sahip olacak.

ABD’nin saygın kamu yayın kuruluşu “Amerika’nın Sesi” Miami’de 19 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Rıza Sarraf için New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara tarafından hazırlanan iddianamenin yenilenmiş haline ulaştı. Can Kamiloğlu imzalı habere göre 30 Mart’ta yenilenen iddianamede Türkiye ilk kez suçun işlendiği ülkeler arasında sayıldı.

Türkiye 4 ayrı suçla ilişkilendirildi

Savcı ilk iddianamede Sarraf’ın bazı şirketleri aracılığıyla Dubai ve Türkiye’de işlemler yaptığını özet olarak geçiyordu. Suçların hangi ülkelerde işlendiği yazmıyordu. Son iddianamede ise Türkiye bu suçların işlendiği yer olarak açık bir şekilde 4 ayrı suçlamayla ilişkilendirildi. İşte o suçlar;

– ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği,

– İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek,

– Banka sahteciliği

– Kara para aklama

Bu suçlarla ilgili  New York ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte Türkiye de iddianamede yer aldı. Suç Türkiye’de işlendiği için savcı Zarrab’ın bu suçları kimlerle birlikte ve nasıl işlediğini araştırma hakkına ve dosyasına koyma, ifadesini alma hakkına sahip oldu. İlk iddianameyle bunu yapamazdı. Şimdi dosyanın ucunun nereye kadar gideceğini zaman gösterecek.

Suçların tarih aralığı da bir yıl genişletildi

İddianamede yapılan değişiklikte işlenen suçların tarihlerinde de değişiklikler yapıldı. Önceki iddianamede suçların işlenme tarihi olarak 2010 ile 2014 yılları gösteriliyordu. Yeni iddianamede ise tarih aralığı 2010- 2015 yılı olarak değiştirildi. Zarrab ile ilgili tüm suçlamaların başına yeni tarih dilimleriyle birlikte, ‘Reza Zarrab, New York, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve her nerede bu suçlar işlendiyse’ ifadesi getirildi. İddianamede ayrıca New York’ta ismi gizli tutulan bir Çin bankasının da suçlara aracı olarak dahil olduğu iddiaları yer aldı.

Soruşturma evrakı “17 Aralık”ta işleme konulmuş

3333

ABD federal adli sistemi resmi kayıtlarına göre, soruşturmanın başladığı resmi tarih Türkiye’de “17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Skandalı” olarak anılan soruşturmanın ikinci yıldönümünde denk gelen 17 Aralık 2015. Haberde soruşturmanın başlatıldığı 17 Aralık’tan itibaren iddianamenin gizli olarak sisteme girdiği, gizlilik kararının da Sarraf’ın Miami’de tutuklanmasının ardından 21 Mart 2016 tarihinde kaldırılarak iddianamenin kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi. Savcı Bharara’nın ofisi adına konuşan yetkililer herhangi özel bir yorum yapılmaması gerektiğini belirtti.