07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yangın 20 Dakika Geç İhbar Edildi
Yangın 20 Dakika Geç İhbar Edildi

Yangın 20 Dakika Geç İhbar Edildi

Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın Aladağ’daki tarikat yurdu raporu  yangınıyla ilgili raporu ortaya çıktı. Rapordakiplerin bir dakikada olay yerine gittiği ancak ihbarın 15-20 dakika sonra yapılması yüzünden geç kalındığı belirtildi. 30 dakika ısıya dayanıklı olması gereken yangın merdiveni kapılarının PVC olduğu da raporda yer aldı.

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılara ait yurttaki yangınla ilgili Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca hazırlanan raporda  ihbar ve ekiplerin çıkış saati 19.24, olay yerine varış zamanı ise 19.25 olarak yer aldı. Raporda, yangın ihbarının, yangının çıkışından 15-20 dakika sonra geldiği belirtildi.

Raporda, o yangınla ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Yangının binayı tamamen kapladığının görülmesi üzerine takviye kuvvet istenmiştir. Bölge Orman İşletmesine ait 2 arazöz ile maden işletmesine ait 2 arazöz takviye gelmiştir ayrıca Adana merkezimizde bulunan 1 CAN-KUR ve 1 arazöz ile 1 adet merdivenli araç ile yeteri kadar personelle ile toplamda 9 adet araçla olaya müdahale edilmiştir. Müdahale esnasında seyyar merdivenli aracımız ile H.T.Ç. tarafından binanın doğu cephe birinci katından 7 öğrenci kurtarılarak aşağıya indirilmiş, diğer personelimizin arama kurtarma malzemesiyle 5 öğrencinin de atlamak suretiyle tahliyesi sağlanmıştır.”

“Yaya olarak gelen kişi tarafından ihbar edildi”

Raporda, yangının 29 Kasım 19.24 sıralarında Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Aladağ itfaiye şubesine yaya olarak gelen kişi tarafından ihbar edildiği belirtilerek, ivedi bir şekilde arazözde bulunan iki personel ve başka bir araçtaki personelin olay yerine intikal ettiği ve bir dakika içinde olaya müdahalede bulundukları aktarıldı.

“İhbar 15-20 dakika sonra yapıldı”

“İhbar  yangın başlangıcından muhtemelen 15-20 dakika sonra yapıldı. Yangın hızlı bir şekilde çatıya kadar sirayet etmiş olup, çatının tavan kısmının beton olmayıp vernikli ahşaptan olmasından dolayı ani ve hızlı bir şekilde alev aldığı değerlendirilmektedir.”

“Yangın merdivenine çıkan kapı PVC plastik kapıydı”

“Daha sonra yapılan incelemelerde, zemin katta bulunan yemekhane ve mevcut odalardaki pencerelerde demir parmaklıkların olduğundan dolayı öğrencilerin yukarı katlara kaçarak toplanabilecekleri değerlendirilmiştir. Birinci ve ikinci kat koridorlarından yangın merdivenine çıkış kapılarının, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğinin 50. maddesinin (b) fıkrası gereği ‘İç koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekleriyle donatılması gerekir’ denilmesine rağmen (panik bağlı kapı) olması gerekirken, PVC plastik kapı olduğu ve bu kapıların ısınmadan dolayı yanarak genleşip açılmadığı değerlendirilmektedir ayrıca kapı üzerinde anahtar bulunmadığı tespit edildi.”

Yurt müdürü itfaiyeyi suçlamıştı

6 yaşındaki kızı Sare Betül Genç’i kaybeden yurt müdürü Cuma Ali Genç, Aladağ Cumhuriyet Savcısına verdiği ifadede üzerine atılı “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlamasını kabul etmediğinin altını çizerek, itfaiyeyi suçlamış ve şunları söylemişti:

“Olay itfaiyenin tamamen bu konudaki yetersizliğinden ve itfaiye aracının merdivenli müdahale aracının bulunmamasından, merdivenlerinin üçüncü kata yetişecek şekilde uzun olmamasından, itfaiye görevlilerinin yeterli donanıma sahip olmamasından kaynaklanmıştır. Eğer yukarıdaki müdahaleler yapılabilseydi bütün öğrencilerin kurtarılabileceğini düşünüyorum.

Benim bildiğim kadarıyla yurdun girişinin üst katında ölen kimse olmamıştır. Yangın sırasında üçüncü katta bulunan öğrencilerden yangın merdivenine yönelen kimse de olmamıştır. Ben çocukların yönelmek için fırsatlarının olmadığını düşünüyorum. Yangın ve duman birden bastırdığından belleticiler dahi üçüncü kata çıkamamıştır. Ben bu şekilde düşünüyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum.”

Yangının çıktığı 29 Kasım’da özel işleri sebebiyle Adana’ya gittiğini ve saat 19.00 civarında Aladağ ilçesine döndüğünü anlatan Genç, ilçeye girdiği anda Mahmut D’nin kendisini arayarak yurtta yangın olduğunu ve itfaiyeye haber vermesi gerektiğini söylediğini anlattı. Genç, bunun üzerine de itfaiyenin önünde bulunduğundan araçtan inerek ekiplerin yanına koşup yurtta yangın olduğunu söylediğini açıklamıştı