07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Vatandaş “Şirkete Geldi”
Vatandaş “Şirkete Geldi”

Vatandaş “Şirkete Geldi”

Dolardaki yükseliş nedeniyle Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan dolar bozdurma kampanyasının ardından büyük resim ortaya çıktı. Veriler göre o kampanyada  bireyler dolarlarını bozdururken, şirketler dolar aldı.

Dolar krizinin ardından Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla dolar bozdurma kampanyası başlatıldı. Kampanyaya bir çok kişi ve kurum katıldığını açıkladı, esnaflar dolar bozduranlara hediye vereceklerini ilan etti.

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım’ın yazısına göre, “Merkez Bankası dövizini satma kampanyasının yapıldığı haftaya ilişkin mevduat verilerini yayımladı. Yurtiçi yerleşiklere ait döviz mevduatı 16 Aralık’la biten geçen haftada düşmedi hatta 5 milyon dolar arttı. Bireyler ve şirketlere ait banka ve katılım bankalarındaki döviz hesapları toplamı 144.344 milyon dolardan 16 Aralık’ta 144.349 milyon dolara yükseldi. Burada 5 milyon dolarlık artış olması kampanyada hiç döviz bozdurulmadığı anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

Vatandaş dolar sattı, şirketler topladı

Yıldırım yazısında bireylerin dolar bozdurduğunu, şirketlerin ise dolar aldığını belirterek “Yerli bireyler satarken şirketler ise net bazda alım yaptı. Şirket ve kurumlara ait 55.429 milyon dolarlık döviz hesabı geçen hafta 202 milyon dolar artarak 55.631 milyon dolara yükseldi. Yurtiçi yerleşikler açısından birbirine zıt iki eğilim söz konusu. Birileri dünyada birileri uzayda yaşamıyor. Satan bireyler de şirketlerde ya çalışan, ya yönetici veya hissedar” diye yazdı.

Yıldırım yazısında ayrıcan “Sadece rakamlar üzerinden gidersek kampanyaya yurtdışı yerleşiklerden sanki daha fazla destek geldi. Çünkü hisse senedi ve tahvilde altı haftadır devam eden net satışları geçen hafta alıma döndü. Yabancıların net alımı 82.7 milyon dolara vardı” bilgisini verdi.