07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “Üçün Birini Alırlar!”
“Üçün Birini Alırlar!”

“Üçün Birini Alırlar!”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Hindistan’ın Goa kentinde yapılan BRICS zirvesi kapsamında düzenlenen basın toplantısında, ülkesinin Batı’ya yönelik uyguladığı karşı yaptırımlardan vazgeçmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna şaşırtıcı bir yanıt konuşuluyor.

Odatv’de yer alan habere göre, bir gazeteciden gelen “Rusya, Batı’ya karşı ekonomik yaptırımları kaldırmayı ya da yumuşatmayı düşünüyor mu?” sorusu üzerine Rus lider, “Fig im!” (Фиг им!) dedi.

“Üçün birini alırlar!”

Türkrus.com sitesinin görüş aldığı bazı Türkologlar, bu sözlerin Türkçesinin en hafif şekliyle “Avuçlarını yalarlar” olduğunu, ama Rusçadaki doğru kullanımı için, “Üçün birini alırlar” demenin uygun olacağını belirtti. Eski bir Sovyet çizgi filminden bugüne kalan bu deyim, Türkçedeki argoda olduğu gibi, orta ve işaret parmağının arasında baş parmak yerleştirilip muhataba uzatılmak suretiyle destekleniyor.

“Bu yaptırım değil, Rusya pazarını korumaya yönelik önlemler”

Putin “Rusya’nın uyguladığı karşı önlemler, yaptırım değil, Rusya pazarını korumaya yönelik tedbirler. Tarım ürünlerinin sevkiyatına bilinçli olarak sınırlama getirdik, bu asimetrik bir cevap oldu” diye konuştu. Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların amacının ülkesinin uluslararası arenada güçlenmesini engellemek olduğunu belirten Putin “Ancak bu amaca ulaşamayacaklar” dedi.