07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Twitter’dan Ensarcell Mesajı
Twitter’dan Ensarcell Mesajı

Twitter’dan Ensarcell Mesajı

Turkcell’in yasadışı evlerinde 10 çocuğun cinsel istismara uğradığı Ensar Vakfı’na sponsor olması sosyal medyada protesto edilmişti.. Turkcell’in bu hesapların engellenmesi içim başvurusu mahkeme tarafından kabul edildi. Twitter hesapları engellenen kullanıcılarına mesaj göndererek, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini duyurdu.

Turkcell,  Ensar Vakfı’nın etkinliklerine yönelik sponsorluk desteği ve istismarın ortaya çıkmasının ardından Ensar’ı desteklemeye devam ettiği için kendisini protesto eden Twitter kullanıcılarının adreslerinin engellenmesi için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme o başvuruyu kabul etti.

Türkcell’in talebi kısmen kabul edildi

Mahkeme, başvurudan hemen bir gün sonra 28 Nisan tarihinde verdiği kararla yapılan yorumlarda “ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak açıkça hakaret edildiği” iddiası ile “hakaret içerikli sözlerin bulunduğu” URL adreslerine yönelik talebin kabulüne karar vermek gerektiği belirtildi. Aynı kararda “Ancak yayın içerikleri incelendiğinde bir çoğunda talepte bulunananın sahibi olduğu yayın grubunun yaptığı yayınlara yönelik “teröristi destekliyorsun” anlamına gelecek eleştiriler bulunduğu ve bu yorumlarda hakaret bulunmadığı” ifadeleri de yer aldı. Mahkeme bahsedilen nedenle Turkcell’in talebini kısmen kabul etti. 181 Kişinin Twitter adresine erişim yasağı kararı aldı. Karar, erişim sağlayıcıları birliğine gönderildi.

Twitter mahkemenin kararına itiraz etti ve kullanıcılarını bilgilendirdi

Turkcell’in başvurusu üzerine alınan mahkeme kararında erişim engeli getirilmesi istenen adreslerden biri de @umcesa isimli kullanıcıydı.

Twitter, @umcesa‘ya gönderdiği e-postada karara itiraz edeceklerini bildirdi. Twitter’ın ifadeleri şöyle;

“Mahkeme kararının Türkiye’deki ifade özgürlükleri ilkelerine uygun olmadığı gerekçesiyle karara itiraz dilekçemizi ilgili mahkemelere vermeyi hedefliyoruz. Kararın bozulması halinde size bu durumu mümkün olan en kısa sürede bildireceğiz. Mahkeme kararına Türk mahkemeleri nezdinde itiraz etmeyi düşünüyorsanız, lütfen mümkün olan en kısa sürede bize haber veriniz.”

Twitter Nisan ayı içinde de çok sayıda kullanıcı için erişim engeli kararı aldırtmıştı.