07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Akın Öztürk Çatlağı
Akın Öztürk Çatlağı

Akın Öztürk Çatlağı

15 Temmuz gecesi darbecilerin Moda Deniz Kulübü’nde rehin aldığı kuvvet komutanlarından biri olan Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, personeline olay gününü anlattı. Ünal, “Akın Paşa kesinlikle doğru söylemiyor. Genelkurmay’ın açıklaması da doğru değil. Hiçbirine kefil değilim” dedi. AKP hükümeti de Genelkurmay’ın açıklamasına tepki gösterdi. Öte yandan Genelkurmay Karargâhı’nda yaşananlara tanıklık eden Genelkurmay Destek Kıtaları Grup Komutanlığı’nda takım komutanı olan Üsteğmen Fahri Kafkas’ın ifadeleri ise Akın Öztürk’ün ifadelerini ve Genelkurmay’ın açıklamalarını doğruladı.

Yenişafak’ın haberine göre, 15 Temmuz’daki darbe girişimi gecesi Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in kızının düğünü için bulunduğu Moda Deniz Kulübü’nde rehin alınan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, personelini karargahta topladı. Darbe girişiminde yaşananları anlatan Org. Ünal, Hava Kuvvetleri’ni FETÖ’den temizlemeye and içti. Ünal’ın personeliyle paylaştığı bilgilere göre işte o gece yaşananlar ve Ünal’ın Akın Öztürk açıklaması;

“Akın Paşa kesinlikle doğru söylemiyor. Genelkurmay’ın açıklaması da doğru değil”

Abidin Ünal, personeline, darbe girişiminden tutuklanan ve Genelkurmay Başkanlığı açıklamasıyla aklanmaya çalışılan YAŞ Üyesi Akın Öztürk hakkında da “Ona güvenmiyorum” dedi. Ünal, “Akın Paşa kesinlikle doğru söylemiyor. Genelkurmay’ın açıklaması da doğru değil. Hiçbirine kefil değilim. Güvenecek kimse kalmadı” ifadelerini kullandı. Hava Kuvvetleri’nde FETÖ üyesi asker bırakmamaya and içen Ünal, personelini şu sözlerle uyardı: “Gri yok. Siyah ya da beyaz var. Ya siyahsınız ya beyaz. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 20 bin personel var. Gerekirse 10 bin kişi ile çalışırım ama 1 tane bile FETÖ’cü kalmayacak.” dedi.

Hükümetten Genelkurmay’a tepki

Genelkurmay Başkanlığı’nın önceki gün yaptığı açıklamada, tutuklanan Orgeneral Akın Öztürk’ün, Akıncı Üssü’ne Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın talimatıyla gittiğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından hükümet, Genelkurmay’a “Hakkında soruşturma olan biriyle ilgili kamuoyuna açıklama yapmak yanlıştır. Bir tanıklığınız varsa bunu soruşturmayı yapan savcılara, mahkemelere iletebilirsiniz” diye tepki gösterdi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası, darbeye katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Org. Akın Öztürk için Genelkurmay Başkanlığı, “Ayrıca Hv. K. Komutanı, Ankara’da Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk’ü arayarak kendisine 4’üncü Ana Jet Üssü Akıncı’dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle Akıncı’ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir” açıklaması yapmıştı.
Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek’in haberine göre, hükümet tarafındaki bu rahatsızlık Genelkurmay’a iletildi. Hükümet tarafından, “Akın Öztürk, iznini erken kesip Ankara’ya dönmüş. Başka bir yere değil, doğrudan darbenin yönetim karargâhına dönüşen Akıncı Üssü’ne geçmiş. Damadının başında olduğu filo işin içinde. Savcılık bütün bunları değerlendirerek bir soruşturma yürütüyor. Hâkim bir karar vermiş. Bütün bunlara karşın Org. Öztürk’ün lehine olduğuna inandığınız bir bilgiyse, gidin soruşturmayı sürdüren savcılığa verin. Tanıklık edin. Basın açıklaması yaparak kamuoyunu yanlış yönlendirmeyin” denildi.

 

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargâhı’nda yaşananlara tanıklık eden Genelkurmay Destek Kıtaları Grup Komutanlığı’nda takım komutanı olan Üsteğmen Fahri Kafkas’ın ifadeleri ise Akın Öztürk’ün ifadeleri ile örtüşüyor. Tanık Üstteğmen Fahri Kafkas,  o gece komuta katında yaşananları Genelkurmay Görüntü İzleme Merkezi’nde saniye saniye izledi.

“O Tuğgeneral Akın Öztürk’ü aradı”

Darbeci general Mehmet Partigöç’ün Akın Öztürk’ü aradığını söyleyen Üstteğmen Kafkas’ın ifadeleri şöyle;

“Tuğgeneral Mehmet Partigöç görüntü İzleme Merkezi’ne geldi. Genelkurmay Başkanı’nı emniyetli bir yere tahliye ettikleri söyledi. Bu sırada Partigöç, YAŞ üyesi Akın Öztürk’ü arayarak, “Komutanı Akıncı Üssü’ne tahliye ettik, siz de oraya geçin” dedi. Görüşmeyi sonlandırdıktan sonra grup komutanımıza halkın karargâha girme ihtimaline karşı çevre emniyetinin sağlanması gerektiğini söyledi. Çıkarken de pide-fırın bölgesinde kollarından bağlanmış er ve birkaç rütbeli personelin Özel Kuvvetler personeli tarafından bekletildiğini söyleyerek, “Ben şimdi talimat veriyorum, onları bırakacaklar, siz bunları tabura güvenli bir şekilde götürürsünüz” dedi.